Het Bovenste Beste Boek

Het Bovenste Beste Boek is een verhalentraject voor Brusselse kinderen uit 29 klassen van het tweede leerjaar. 

De leerlingen volgden een uitgebreid traject onder begeleiding van illustrator Marjolein Pottie en acteur Bert Vannieuwenhuyse. Ze bedachten, schreven, en illustreerden zelf hun eigen verhaal. Het resultaat is een fraai vormgegeven verhalenbundel, te vinden in de Brusselse Bibliotheken. Een succesrecept voor leesmotivatie, leesplezier en een positieve bibliotheekervaring.

Hoe wordt een boek eigenlijk gemaakt? Het is een vraag die veel mensen fascineert, ook jonge lezers. Wat is een betere manier om het hele maakproces van een boek te ontdekken, dan zelf een boek te schrijven? Dat was het uitgangspunt van het boekentraject ‘Het Bovenste Beste Boek’. 29 klassen uit 29 scholen gingen hier in oktober 2021 mee aan de slag. 

Nieuw!

Luister nu ook naar al de verhalen van Het Bovenste Beste Boek. De verhalen werden ingelezen door Katelijne Billet en Bert Vannieuwenhuyse in de opnamestudio van Luisterpunt.

Klik hier

 

HBBB

Het traject van Het Bovenste Beste Boek in 5 stappen:

1. Ontmoeting met prentenboekenmaakster Marjolein Pottie

Marjolein Pottie laat de kinderen meekijken naar hoe een boek tot stand komt, vanuit losse ideeën tot eerste schetsen. In haar startworkshop geeft ze de klas een aanzet om zelf een verhaal te verzinnen. Het thema 'Feest' klinkt de kinderen als muziek in de oren. Het enthousiasme groeit. 

2. In de klas bedenken de kinderen hun eigen Bovenste Beste Verhaal

Na dit bezoek fantaseren, vertellen en knutselen de kinderen erop los. Ze bedenken verhaallijnen, werken personages uit en knutselen samen kleurrijke kijkdozen.

3. Bert de Boekenbouwer komt in de klas het verhaal van de kinderen optekenen

Als Boekenbouwer Bert Van Nieuwenhuyse een weekje later op bezoek komt in de klas, 'sprokkelt' hij alle verhalen en giet ze één voor één in de gepaste vorm. Nu zijn het échte verhalen. 

in de klas

4. Bert de Boekenbouwer helpt ons ontdekken wat er allemaal moet gebeuren om een boek te maken

Al deze verhalen worden samengevoegd tot een bundel van 29 grappige, spitse, verrassende, stoere, ontroerende avonturen en een veelvoud aan kleurrijke tekeningen. Désiree Dewinter illustreert de cover van het boek en verzorgt de gehele vormgeving, waarna deze richting drukker wordt verstuurd.

5. Boekvoorstelling in de bibliotheek

Eindelijk is het Bovenste Beste Boek klaar: we vieren dit met een echte boekvoorstelling in de bibliotheek ! De leerlingen werden uitgenodigd om als échte auteurs het boek te signeren. Ieder kregen ze een diploma als bewijs van samenwerking aan het Bovenste Beste Boek. De kinderen vieren feest in de bibliotheek!

bib
Bibliotheek Sin-Gillis
kunst
bbb
feest

Voor Het Bovenste Beste Boek schreef Bert de Boekenbouwer een lied. De gezongen én de karaokeversie zijn te vinden op het Youtube-kanaal van de Brusselse Bibliotheken.

Het Bovenste Beste Boek in beeld.

Ondertussen is het al een hele tijd geleden dat we Marjolein en Bert nog gezien hebben. Hoe zou het nog gaan met hen? Dat krijg je te zien in dit filmpje:

De verhalen en de tekeningen van de kinderen moesten eerst ge-lay-out worden. Wat dat is, leggen Bert de Boekenbouwer en Desirée de vormgever uit in het volgende filmpje. 

En toen was het Bovenste Beste Boek klaar. En kon het voorgesteld worden, in de bibliotheek, aan de kinderen en hun ouders. Door corona was dat niet altijd makkelijk. Maar Bert de Boekenbouwer maakte een kort filmpje waarin hij het Bovenste Beste Boek aan ons voorstelt. 

En toen waren plots alle exemplaren van het Bovenste Beste Boek op. Gelukkig konden we het boek laten herdrukken. En nu kon Bert de Boekenbouwer gewoon mee in de drukkerij gaan kijken en filmen hoe het Bovenste Beste Boek gedrukt wordt!

Indrukwekkend, al die machines die Francis, de Vriendelijke Drukker, ons laat zien...