Korte verhalen met de hoofdthema’s migratie, racisme, gemengd huwelijk, tijd, identiteit en de waarde van inconsistentie.
Titre
Het verbond
Auteur
Zadie Smith
Traducteur
Kitty Pouwels Anne Jongeling
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Grand union
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2019
271 p.
ISBN
9789044643688 (paperback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Commentaires

Hoe alles samen hoort

Verhalen. Terwijl ze aan een nieuwe roman werkt, laat Zadie Smith een verrassende verhalenbundel op de wereld los. In Grand union toont ze hoe ver ze durft te gaan in haar vormexperiment. Ze blijft een schrijfster van en voor deze tijd. 

Vorig jaar nog maar publiceerde Zadie Smith de sterke essaybundel Voel je vrij en nu verschijnt haar eerste verzameling korte verhalen Grand union. Een aantal verhalen verschenen eerder al in onder meer The New Yorker en Paris Review, maar ze schreef er ook elf nagelnieuwe - een welkome afwisseling tijdens het werken aan een nieuwe (historische) roman, bekende ze in een interview.

Het is een verrassende bundel geworden, vooral vormelijk. Om een paar voorbeelden te geven: 'Meet the president' speelt zich af in de nabije toekomst. In 'Parents' morning epiphany' buigt een ouder zich over het 'werkblad narratieve technieken' dat het kind meekreeg. 'Mood' is een mozaïek van vignetten die je als lezer zelf in elkaar puzzelt. 'Escape from New York' is een soort roadmovie, met Michael Jackson, Elizabeth Taylor en Marlon Brando in de hoofdrollen - gebaseerd op een stadsmythe die na 9/11 de ronde deed, las ik later.

Korset

Zadie Smith vestigde haar naam met romans a…Lire la suite

Lange neus naar de traditie

Zadie Smith schrijft heel erg niet hoe het heurt in negentien 'verhalen' die alleen haar eigen regels volgen. Het resultaat is immens, in vele opzichten.

De hel, dat zijn de meningen van anderen. Digitaal aangedreven vliegen ze door de lucht. De idioten die ze spuien, ze bezitten de waarheid. Allemaal hebben ze gelijk.

'Zoals iedereen vandaag de dag in Amerika', zegt een van de alter ego's van schrijver Zadie Smith in Het verbond, 'sta ook ik met beide benen in mijn eigen waarheid.'

Ja. Eigen waarheid eerst. Andere waarheden worden afgeblaft.

Maar dat je niet zoveel hebt aan het cultiveren van je eigen gelijk en het zelfgenoegzaam bestrijden van andere meningen, legde Barack Obama deze week mooi uit. In een openbaar interview bespotte hij millennials die vanaf de bank anderen veroordelen omdat die niet zuiver of goed genoeg zouden spreken en handelen. Obama richtte zich speciaal op de 'cancel'-cultuur waarin mensen vanwege een verkeerde mening, daad of formulering terstond door de plee worden getrokken, gedeletet, gecanceld. Hij hield de Eigen Moraal Eerst-ridders voor: 'The world is messy. There are ambiguities…Lire la suite

Het verbond

Eerste zin. ‘Ik zou graag met alle dieren op goede voet staan’, zei de vrouw tegen haar dochter.

Een vrouw zit met haar kinderen aan het strand. Haar tweeling baddert in de zee, de oudste zoon is naar het winkelcentrum en haar dochter zanikt over hoe saai het strand is. Maar het moet nu eenmaal: het strandbezoek is een familietraditie en de enige manier om even te ontsnappen aan de bedompte stad. Grote afwezige: de vader. Is hij werkelijk geïmmigreerd om zijn gezin te onderhouden of is dat slechts een fabeltje? En wie maakt wie wat wijs? Amper vier pagina’s heeft Zadie Smith nodig om een puntgaaf verhaal af te leveren – even tonen hoe het moet en ideaal studievoer voor aspirant-auteurs. Helaas zijn de andere verhalen in Het verbond te vaak afdankertjes. Smith dramt graag door over heikele thema’s als ras en gender, maar haar teksten klinken dikwijls pamflettair en ze offert de diepgang van haar personages regelmatig op om een actueel punt te scoren. Maar toch moet u Ouderlijke ochtendinzichten lezen, een experimenteel verhaal waarin Smith haar klasse als…Lire la suite

Deze eerste verhalenbundel van de bekende Britse schrijfster/essayiste (1975) bevat elf nieuwe verhalen en acht eerder gepubliceerde. De meeste spelen zich af in de V.S., sommige in Engeland. Een diverse bundel met natuurlijk haar hoofdthema’s migratie, racisme, gemengd huwelijk, tijd, identiteit en de waarde van inconsistentie (hierin verschilt ze van mening met sommige critici). Qua genre is het eveneens divers, met onder meer autobiografische fictie (‘Geblokkeerd’, over schrijfkramp), satire (‘Ouderlijke ochtendinzichten’, over een hilarische takenlijst van school voor het analyseren van verhalen), parabel (‘Twee mannen komen in een dorp’), stedelijke mythe (‘Ontsnapping uit New York’) en dystopische SF (‘Tot aan de president!’, over virtuele en echte realiteit). Soms toont ze zich slimmer dan goed voor haar verhalen is (de onnodige verwijzingen naar collega-auteurs in ‘Kelso gedeconstrueerd’ over een racistische moord in 1959), maar in de meest geslaagde verhalen (zoals over een o…Lire la suite

Michael Jackson, Marlon Brando en Elizabeth Taylor op de vlucht

Zadie Smiths eerste verhalenbundel biedt vlotte vertellingen.

Zadie Smith spreekt en verstaat zowel de abstracte taal van de intellectueel als de taal van de straat; Ze schakelt moeiteloos van high naar low, van filosofie naar hiphop. Dat liet ze zien in haar beste werk en nu ook in haar eerste bundel korte verhalen: 'Het verbond'.

Moeiteloos integreert Smith in het verhaal 'Downtown' zowel de pessimistische filosoof E.M. Cioran als de songteksten van de geëngageerde hiphopartiesten Monie Love en Dead Prez. Dit is geen willekeur: samen versterken ze de vertwijfelde sfeer van het verhaal en benadrukken ze het thema van sociale ongelijkheid. We zijn niets, leest de ik-verteller bij Cioran en zo voelen veel Afro-Amerikanen zich in Amerika. Het is de tijd waarin progressieven en conservatieven lijnrecht tegenover elkaar staan, de roerige periode van de confrontatie tussen Christine Ford en Brett Kavanaugh die duidelijk maakte dat "als uw kleine Brett zich echt iets in zijn hoofdje haalt - als hij gelooft, als hij vertrouwen heeft, als…Lire la suite

À propos de Zadie Smith

Zadie Smith, née le 27 octobre 1975 à Brent, dans le Grand Londres, est une écrivaine britannique.

Biographie

Zadie Smith est la fille d'un père anglais et d'une mère jamaïcaine qui émigre en Angleterre en 1969. Ses parents divorcent alors qu'elle est encore adolescente. À l'âge de quatorze ans, elle change son prénom de Sadie à Zadie. Elle étudie la littérature anglaise au King's College de l'université de Cambridge. Pendant ses années universitaires, elle publie quelques nouvelles dans une anthologie.

Elle est notamment l'auteur de Sourires de loup (White Teeth, 2000), lauréat des prix Guardian et Whitbread du premier roman. Cette œuvre est adaptée pour la télévision en 2002. Elle remporte le Orange Prize for Fiction 2006 pour De la beauté (On Beauty, 2005)

Zadie Smith enseigne l'écriture de …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions