Livre
Néerlandais

Nagelaten werk

Willem Elsschot (auteur)
Nagelaten werk van de Vlaamse auteur (1882-1960).
Titre
Nagelaten werk
Auteur
Willem Elsschot
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2006
209 p.
ISBN
90-253-1167-9

Commentaires

Een van de belangrijkste literaire gebeurtenissen van de afgelopen jaren was ongetwijfeld de verschijning van een nieuwe, 'definitieve' editie van het werk van Willem Elsschot, in een wetenschappelijk verantwoorde en mooi vormgegeven editie. Met de publicatie van dit deel wordt dat project nu afgesloten. Dit laatste volume, Nagelaten werk, bevat alle restjes, maar het vormt vanuit literair-historisch standpunt alleszins een wezenlijke aanvulling bij Elsschots bekende oeuvre. Zo worden hier voor het eerst een aantal gedichten verzameld die de jonge Elsschot her en der in tijdschriften liet verschijnen, en nog opzienbarender zijn een aantal tot dusver ongepubliceerde jeugdverzen. Ze illustreren hoe Elsschot (waarom precies is onduidelijk door het ontbreken van verder materiaal) vrij plots evolueert van een klassiek, impressionistisch dichter naar de zgn. cynische dichter van de bekende verzen. Ook in het proza vinden wij hier enkele teksten, maar veelal gaat het om occasionele en…Lire la suite
Nagelaten Werk, het elfde deel van het Volledig Werk van Willem Elsschot, dat het Constantijn Huygens Instituut van de KNAW vanaf 2001 bezorgt, is een kritische edititie, die ontdaan is van later ingeslopen corrupties. De bezorger van dit deel, Peter de Bruijn, heeft verspreid gepubliceerd en nagelaten werk, zoals (jeugd)gedichten en proza ((aanzetten tot) lezingen, verhalen, dankwoorden en recensies) met grote zorgvuldigheid verzameld. Hij heeft een schat aan informatie in de uitgebreide verantwoording en commentaar toegevoegd. Sommige stukken, zoals 'Brief aan Walter', zijn scherp, satirisch, maar niet al het nagelaten werk haalt het niveau van Elsschots bekende gedichten en verhalen. Veel is gelegenheidswerk. Dit boek is naar vorm en inhoud voorbeeldig uitgegeven. Kleine druk.

À propos de Willem Elsschot

Willem Elsschot, de son vrai nom Alfons-Jozef de Ridder (Anvers, 7 mai 1882 – Anvers, 31 mai 1960), est un écrivain et poète belge d'expression néerlandaise. Il n'a produit que 750 pages de prose, ce qui n'en fait pas moins un auteur très influent.

Biographie

Alfons de Ridder est né à Anvers dans une famille de boulangers. Il fait ses études secondaires à l'Athénée royal (Koninklijk Atheneum). Il y suit les cours dispensés par Pol de Mont qui va attiser son goût pour la littérature. Il ne termine pas ses études et exerce différents boulots à Anvers aussi bien qu'à Bruxelles, Paris et Rotterdam.

À partir de 1912, il travaille pour La Revue continentale illustrée de son ami Jules Valenpint. Cette revue fait fail…En lire plus sur Wikipedia