Een ontgoocheling ; Het dwaallicht

Willem Elsschot (auteur), Vic Van de Reijt (postface)
Een ontgoocheling zou ook wel 'Twee ontgoochelingen' kunnen heten: De Keizer ziet niet alleen zijn zoon mislukken op de middelbare school, hij is zelf ook een mislukkeling, want hij weet met zijn miserabele sigarenfabriekje maar net het hoofd boven water te houden. Als hij inziet dat de maatschappij het op de volgende generatie nog minder begrepen heeft dan op de zijne, sterft hij dan ook dubbel o
Contient
Titre
Een ontgoocheling ; Het dwaallicht
Auteur
Willem Elsschot
Postface
Vic Van de Reijt
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2008
141 p.
ISBN
9789025363864 (hardback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Dit boek is een heruitgave van twee korte verhalen van Willem Elsschot (pseudoniem van Alphons de Ridder, 1882-1960), ook opgenomen in zijn 'Verzameld werk'. Beide verhalen spelen zich af in Antwerpen aan de onderkant van de samenleving op verschillende momenten in de eerste helft van de twintigste eeuw. Ze zijn van 1921 en 1946. De thematiek is echter van alle tijden. In beide gevallen gaat het om mensen die niet vinden wat ze zoeken. De zoon uit 'De ontgoocheling' heeft geen succes in zijn carrière, en de vader wordt gepasseerd als voorzitter van de voor hem zo prestigieuze kaartclub. De drie donkere mannen uit 'Het dwaallicht' dwalen door Antwerpen zonder de vrouw te vinden naar wie ze op zoek zijn. Aardige heruitgave, maar de somberheid die juist in deze verhalen overheerst, zal anno 2008 niet elke lezer aanspreken. Met een informatief nawoord van Elsschot-kenner Vic van de Reijt. Kleine druk. Gebonden boekje op pocketformaat in de reeks 'Salamander Klassiek'.

À propos de Willem Elsschot

Willem Elsschot, de son vrai nom Alfons-Jozef de Ridder (Anvers, 7 mai 1882 – Anvers, 31 mai 1960), est un écrivain et poète belge d'expression néerlandaise. Il n'a produit que 750 pages de prose, ce qui n'en fait pas moins un auteur très influent.

Biographie

Alfons de Ridder est né à Anvers dans une famille de boulangers. Il fait ses études secondaires à l'Athénée royal (Koninklijk Atheneum). Il y suit les cours dispensés par Pol de Mont qui va attiser son goût pour la littérature. Il ne termine pas ses études et exerce différents boulots à Anvers aussi bien qu'à Bruxelles, Paris et Rotterdam.

À partir de 1912, il travaille pour La Revue continentale illustrée de son ami Jules Valenpint. Cette revue fait fail…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions