The odd woman and the city : a memoir

Vivian Gornick (auteur)

The odd woman and the city : a memoir

Observaties, herinneringen en overpeinzingen van een zeer welbewuste alleenstaande vrouw, ooit rabiaat feministe, die alleen of met haar homoseksuele vriend en leeftijdgenote New York doorkruist.
Extra subject
Feminisme, 1 stad, 19 boeken
Titre
The odd woman and the city : a memoir
Auteur
Vivian Gornick
Langue
Anglais
Éditeur
New York: Farrar, Straus and Giroux, 2016 | Autres éditions
175 p.
ISBN
9780374536152 (paperback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Commentaires

Behartenswaardige notities van een bewust alleenstaande vrouw met een strijdbaar feministisch verleden. Wekelijks flaneert zij door de stad met vriend en leeftijdgenoot Leonard: intelligent, geestig, 'gay' en niet-gelukkig. New York is nadrukkelijk ook een personage. De fragmenten zijn ongedateerd, soms zijn ook stukjes gerecycled uit eerdere publicaties en de schrijfster waarschuwt dat sommige personages composieten zijn van meerdere personen. We lezen complete essays, maar ook herinneringen, opnieuw aan de moeder, aan afgedankte echtgenoten, aan boeken en schrijvers. Maar vooral anekdotes over de eigenaardigheden van het leven alleen en het plezier in het dagelijkse contact met vreemden op straat en in winkels. Zo zit zij in de metro tegenover een vader met zijn dove en ernstig misvormde zoon die in gebarentaal communiceren en uiteindelijk hun treurige aanblik overstemmen met een luide lach. 'Zij humaniseren elkaar tot op zeer hoog niveau', analyseert de schrijfster treffend. Veel a…Lire la suite

À propos de Vivian Gornick

CC BY 3.0 - Image by librairie mollat

Vivian Gornick, née le 14 juin 1935 à New York dans le Bronx, est une journaliste, écrivaine américaine et activiste féministe. Elle vit à New York.

Biographie

Vivian Gornick est née le 14 juin 1935, de parents ukrainiens. En 1948, son père meurt d'une crise cardiaque ; elle a treize ans. Elle suit ses études au City College de New York en 1957 qu'elle poursuit à l'Université de New York en 1960.

Elle enseigne l'anglais à l'Université d'État de New York à Stony Brook en 1966-1967 et au Hunter College en 1967-1968. Elle travaille ensuite comme journaliste pour The Village Voice de 1969 à 1977. Les articles de Vivian Gornick sont publiés en 1978 dans Essays in Feminism.

En 2017, Vivian Gornick est peu connue en France. Son roman, At…En lire plus sur Wikipedia