Na de dood van Stalin schrijft Chroesjtsjov een brief waarin hij verklaart dat er fouten zijn begaan en onschuldige mensen zijn veroordeeld, hetgeen een opstand van de slachtoffers veroorzaakt.
Titre
Kolyma
Auteur
Tom Rob Smith
Traducteur
Irving Pardoen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The secret speech
Édition
4
Éditeur
Amsterdam: Anthos, 2010 | Autres éditions
419 p.
ISBN
9789041416506 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Op basis van een waar gebeurde geschiedenis ? over Andrei Tjikalito, de beruchtste Russische seriemoordenaar ? publiceerde de jonge Engelse auteur Tom Rob Smith (1979) vorig jaar zijn virtuoze debuutthriller Kind 44 (De Leeswolf 2008, p. 266). Hij vertelt daarin het verhaal van de ambitieuze agent Leo Demidov, in 1953 werkzaam bij het hoofdkwartier van de Tsjeka, de geheime dienst van het stalinistische Rusland, dat bekend staat als een 'fabriek die schuld produceert'. Leo heeft zich vereenzelvigd met het totalitaire systeem, en als loyaal en gezagsgetrouw opsporingsambtenaar vindt ook hij dat misdaad niet kan bestaan in de nieuwe, communistische maatschappij. Maar dit besef begint te wankelen als hij ontdekt dat een onschuldige wordt gemarteld en hij op het spoor komt van een nietsontziende kindermoordenaar. De politiek-morele dilemma's die daarvan het gevolg zijn, brengen hem in grote moeilijkheden, terwijl het ideologische systeem uit alle macht en meedogenloos zijn e…Lire la suite
Na de dood van Stalin schrijft Chroesjtsjov een brief waarin hij verklaart dat er fouten zijn begaan en onschuldige mensen zijn veroordeeld. Dit zorgt voor een opstand bij slachtoffers die wraak willen nemen op degenen die schuldig zijn aan hun gevangenschap en martelingen. Geheim agent Leo wordt gedwongen een gevangene te bevrijden uit de goelag. Daar wordt hij herkend en net zo behandeld als degenen die door hem gearresteerd zijn. Deze beklemmende en zeer spannende thriller geeft een indringend beeld van het leven in de Sovjet-Unie in 1956. Mensen moeten keuzes maken die altijd verkeerd zijn en niemand is te vertrouwen. Het verhaal speelt in Moskou, Boedapest en in de ijskoude gevangenkampen in Siberië. Een zeer spannend verhaal, met veel gruwelijke passages over de helse omstandigheden in de kampen. Een absoluut geweldige roman, uitstekende karakterbeschrijvingen een subliem plot. Paperback met kleine druk.

À propos de Tom Rob Smith

Tom Rob Smith, né à Londres en 1979, est un romancier britannique spécialisé dans le roman policier.

Biographie

Né d'une mère suédoise et d'un père anglais, il passe son enfance dans sa ville natale de Londres. Il fait des études supérieures au St John's College de l'Université de Cambridge, où il obtient son diplôme en littérature en 2001. Il séjourne ensuite un an en Italie dans un atelier d'écriture.

Publié en 2008, son premier roman policier historique, intitulé Enfant 44 (Child 44), est inspiré de l'histoire du tueur Andreï Tchikatilo ayant sévi entre 1978 et 1990 à Rostov-sur-le-Don. Le roman qui se déroule sous la période stalinienne, dans les années 1950, en URSS, devient un thriller à propos d'un tueur en série d'enfants que tente de capturer Leo Demidow, un officiel de la police d'État et ancien agent du KGB chargé du contrespionnage. Ce best-seller international, traduit en 36 langues, se retrou…En lire plus sur Wikipedia