Livre Néerlandais

Naar Merelbeke : roman

Stefan Hertmans (auteur)
Autobiografisch getint relaas van een jeugd in Vlaanderen.
Titre
Naar Merelbeke : roman
Auteur
Stefan Hertmans
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
188 p.
ISBN
9789023488347 (hardback)

Aussi en format :

Livre: Néerlandais (autres éditions)

Commentaires

De jeugd van een 'aanstellerke'

In het opnieuw uitgegeven Naar Merelbeke (1994) bedreef Stefan Hertmans een ironische pastiche op het thema van de eigen roots, vanuit het perspectief van een overgevoelig kind.

Het heeft te lang geduurd voor de intensiteit en de kwaliteit van Stefaan Hertmans' proza wijd en zijd werden opgemerkt. Maar met Oorlog en terpentijn drukte ook het brede publiek hem aan de borst. Meer zelfs, Hertmans maakt het op zijn 62ste mee dat hij een soeverein bestsellerauteur is. In leesclubs wordt hij op handen gedragen en aan zijn volle lezingenagenda kan pakweg een Nobelprijswinnaar Literatuur een puntje zuigen.

Hertmans heeft zich als auteur altijd gevoed met literatuur, klassieke mythologie, beeldende kunst, film, dans en muziek, en schreef daar telkens zinnige en pregnant geformuleerde dingen over. Zijn vaak als intellectualistisch bestempelde werk behoudt een grote toegankelijkheid. Dat bewijst ook de spitsvondige roman in fragmenten Naar Merelbeke (1994), die nu door uitgever De Bezige Bij weer uit de coulissen is gehaald. "Soms besef je niet eens welke sociale werkelijkheid er in je teksten meetrilt. Met Naar Merelbeke wilde ik een parodie schrijven op het …Lire la suite

Autobiografische roman van Hertmans (1951, ook bekend als dichter) met een aangrijpend en heel geestig beeld van een jeugd in Vlaanderen, gepresenteerd als een zoektocht naar de verloren tijd. Het perspectief van het kind is consequent aangehouden. Daardoor ontbreekt een verstandelijke scheiding tussen hoofd- en bijzaak en waar en onwaar, en zijn het typisch kinderlijke obsessies en fantasieën die de stemming bepalen. Ze zijn persoonlijk maar herkenbaar. Hoezeer de fantasie van de overgevoelige ik-persoon de werkelijkheid doet vervagen, blijkt ook uit de vernuftige plot. Vrij kleine druk.