Daisy
Néerlandais

De blauwe weg : reis naar de zuidelijke zeeën

Josep Maria De Sagarra (auteur), Frans Oosterholt (traducteur), Liesbeth Romijn (narrateur)
Reisverslag van een bootreis naar en maandenlang verblijf op onder andere Tahiti en Bora Bora, ten tijde van het begin van de Spaanse Burgeroorlog.
Sujet supplémentaire
luisterboeken
Titre
De blauwe weg : reis naar de zuidelijke zeeën / Josep Maria de Sagarra ; vert. en nawoord Frans Oosterholt
Auteur
Josep Maria De Sagarra
Traducteur
Frans Oosterholt
Narrateur
Liesbeth Romijn  (inlezer)
Langue
Néerlandais
Langue originale
Catalan
Titre original
La ruta blava : viatge a les mars del Sud
Édition
1
Distributor
Brussel: Luisterpunt, 2015
1 cd
Durée
9:31
Éditeur original
Menken Kasander en Wigman
Note
Nederlandse stem Stem: Man

Plusieurs formats:

Commentaires

Platte gezichten en schildpadnekken

REISVERSLAG. In 1936 vertrok de Catalaanse schrijver Josep Maria de Sagarra met de boot naar Tahiti. Het logboek van zijn reis is subliem, maar haalt wel een paar mythen over het 'aards paradijs' door de mangel.

Ronkende frasen, een weelde aan adjectieven en metaforen, uitgesponnen natuurbeschrijvingen..., in deze tijden van kaal proza en staccato, actiegerichte zinnetjes voelt het werk van de Catalaan Josep Maria de Sagarra (1894-1961) als een verademing aan. Na de romans Privéleven en Knoflook en pekel ligt nu De blauwe weg bij ons in de rekken, het logboek dat de schrijver bijhield op een reis naar de Stille Zuidzee in 1936-1937.

In een sublieme, zintuiglijke stijl beschrijft De Sagarra zijn indrukken en ervaringen vanaf het inschepen in Marseille tot de terugkeer zeven maanden later. De Catalaan betoont zich een nauwkeurige en kritische observator met veel zin voor humor. Gedurende de wekenlange reis op zee leggen zijn medepassagiers hun schijnbare normaliteit al snel af. De meesten blijken morele, spirituele of amoureuze motieven te hebben om naar Polynesië te gaan, en hun kruidige verhalen worden ons niet onthouden.

Op Tahiti gaat de schrijver met zijn vrouw aan wal. Hi…Lire la suite

Reisverslag van een bootreis naar en maandenlang verblijf op onder andere Tahiti en Bora Bora, ten tijde van het begin van de Spaanse Burgeroorlog. Een gevarieerd beeld met portretten van medereizigers, Polynesiërs, geestelijken en zonderlingen van overzee, dat wordt afgewisseld met observaties over exotische flora en fauna, met snapshots van de schrijver. J.M. de Sagarra (1894-1961), een Catalaanse aristocraat, publiceerde naast dit werk een dichtbundel en memoires in drie delen. Omdat hij in het Catalaans schreef, een verboden taal tijdens het Franco-regime, kwam zijn werk met vertraging uit en raakte in vergetelheid. Dit werk past in de traditie van schrijvers als Stevenson en Conrad. We leren Polynesiërs kennen, Amerikaanse multimiljonairs en Chinese ondernemers. Humoristische en ontroerende beschrijvingen wisselen elkaar af. Het boek doet verrassend actueel aan en vraagt om een breed lezerspubliek, naast de cruisereizigers richting Polynesië. Verdienstelijke vertaling en nawoord …Lire la suite

Suggestions