Bande dessinée
Néerlandais

Terug aan het land : ontmoetingen met de oorspronkelijke bewoners van Noordwest Canada

Joe Sacco (auteur)

Terug aan het land : ontmoetingen met de oorspronkelijke bewoners van Noordwest Canada

Weergave in stripvorm van de veranderingen in het leven van de Dene, een groep kleine indianenstammen in de Northwest Trritories in Canada, na de kolonisatie van de blanken.
Titre
Terug aan het land : ontmoetingen met de oorspronkelijke bewoners van Noordwest Canada
Auteur
Joe Sacco
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Paying the land
Éditeur
Amsterdam: Concerto books, 2020
262 p., [10] p. : ill., z/w
ISBN
9789493109186 (hardback)

Plusieurs langues:

Commentaires

De wereldbefaamde stripmaker Joe Sacco trekt dit keer naar de Northwest Territories in Canada. Daar gaat hij op onderzoek naar hoe het de Dene, een groep kleine indianenstammen, vergaan is nadat zij door de blanke Canadezen gekoloniseerd werden. Daardoor werden zij van rondtrekkende (pels)jagers bewoners van vaste nederzettingen. Hun kinderen werden met geweld weggerukt van hun familie en op kostscholen gezet, die werden gerund door onsympathieke katholieke nonnen. Die hadden als opdracht met alle middelen de indiaan uit het kind te halen. En dat ruim honderd jaar lang. De kinderen kwamen dan ook zwaar getraumatiseerd terug. Omdat er na verloop van tijd ook geen banen meer waren, leven hele gemeenschappen van uitkeringen. Incest, verkrachtingen, drank- en drugsproblemen en mishandelingen zijn aan de orde van de dag. Door middel van interviews, die gelukkig ook positief nieuws bevatten, biedt Sacco een indringend beeld van de veranderingen in het leven toen en nu. Hij verbeeldt dat in …Lire la suite

À propos de Joe Sacco

Joe Sacco, né le 2 octobre 1960 sur l'île de Malte, est un auteur de bandes dessinées et journaliste américano-maltais, travaillant aux États-Unis.

Biographie

Peu après sa naissance (2 octobre 1960), sa famille émigre en Australie, puis part s'installer à Los Angeles alors qu'il a douze ans. Il fait une licence de journalisme à l'université de l'Oregon. N'ayant étudié ni l'art ni la bande dessinée, il s'y intéresse pourtant et envoie quelques pages au magazine Raw. Pendant plusieurs années, il porte un travail consacré à la guerre du Viêt Nam, qui n'aboutira jamais. Dans How I Loved the War, il analyse ses sentiments de téléspectateur face à la guerre du Golfe.

En 1992, il fait un voyage de plusieurs mois en Palestine et en Israël afin de mie…En lire plus sur Wikipedia