De Bibwijzer

Ontdek je Brusselse bib met de klas. 

Inspiratie voor een geslaagd bibliotheekbezoek, te gebruiken voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar.

Beste leerkracht

Ontdek 'De Bibwijzer': een inspiratiebron voor een geslaagd klasbezoek. Een handvol korte en lange activiteiten die je kan uitvoeren met je klas, in de bibliotheek! 

Deze activiteiten zijn ontworpen om het klasbezoek aan de bibliotheek extra spannend, amusant, interessant en verrassend te maken!

Op elke fiche omschrijven we een leuke activiteit die je met je klas in de Brusselse bibliotheken kan doen. We verwijzen steeds naar een concreet einddoel van het onderwijs. Daarnaast vind je op de fiches terug hoe je de activiteit eventueel kan voorbereiden en hoe je de activiteit eventueel nadien nog kan verdiepen in de klas. Er staat een minimumleeftijd bij en welk materiaal je nodig hebt. Super om van het bibliotheekbezoek met de klas een echt boekenfeest te maken. 

Elke bibliotheek en elke klas zijn anders dus we raden je aan om contact op te nemen met je lokale bibliotheek om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Voor activiteiten met een * heb je extra materiaal nodig: een affiche, een werkblad of een bijlage. Die vind je in je Brusselse bibliotheek of kan je, samen met al de fiches, aanvragen onderaan deze pagina

De Bibwijzer Ontdek je Brusselse bib met de klas

Doelen

Hieronder vind je de algemene doelen van de Bibwijzer. Op elke fiche verwijzen steeds naar een concreet einddoel van het onderwijs: kleuteronderwijs en lagere school

Algemene doelen

De algemene doelen herhalen we niet op elke fiche. Ze gelden voor alle fiches:

  • Taal ontwikkelen

De kinderen moeten voor elke opdracht met elkaar spreken, naar elkaar luisteren. Vanaf het eerste leerjaar komen daar leesopdrachten bij en vaak ook kleine schrijfoefeningen. De aanpak is bijna altijd functioneel: lezen en schrijven om een opdracht tot een goed einde te brengen.

  • Leessmaak ontwikkelen 

Welke boeken spreken hen aan? Welke auteurs en illustratoren worden hun favoriet? Welke thema’s wekken hun interesse op? En hoe evolueert dat naarmate ze ouder worden?

  • Literaire competentie ontwikkelen 

Wat is een auteur? Wat staat er op een titelblad? Wat doet een uitgever? En vooral over de inhoud van het boek: Hoe is een verhaal opgebouwd? Welke genres bestaan er? Wat staat er tussen de regels? Hoe kun je je mening over een verhaal uitdrukken? Wat maakt een ik-verhaal anders dan een zij- of hij-verhaal?

  • Samenwerken 

Dat moeten ze doen voor bijna alle opdrachten uit de box. Per twee, in kleine groepjes of als klas, de leerlingen moeten altijd met elkaar praten of ‘onderhandelen’. In veel methodieken zit ook een peer-to-peeraanpak: we moedigen de kinderen aan om over hun leeservaring te praten en elkaar boeken aan te raden

 

Benieuwd naar hoe deze fiches eruit zien? Ontdek enkele voorbeelden hieronder!

 

Wil je graag zelf aan de slag met De Bibwijzer? Vraag ze aan via dit formulier.