Boek
Nederlands

Met mijn smoel in mijn handen : uit het dagboek

Witold Gombrowicz (auteur), Huub Beurskens (samensteller), Paul Beers (vertaler)
Selectie, in totaal ongeveer een vierde deel, uit het dagboek van de Poolse schrijver Witold Gombrowicz (1904-1969).
Onderwerp
Gombrowicz, Witold
Titel
Met mijn smoel in mijn handen : uit het dagboek
Auteur
Witold Gombrowicz
Samensteller
Huub Beurskens
Vertaler
Paul Beers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Pools
Uitgever
[Amsterdam]: Koppernik, © 2019
237 p.
ISBN
9789492313690 (paperback)

Besprekingen

Het dagboek van de Poolse schrijver Witold Gombrowicz (1904-1969), dat de schrijver bijhield van 1953 tot zijn dood, behoort tot de allergrootste literaire werken van de twintigste eeuw. In 1986 verscheen er een integrale vertaling van (door Paul Beers) bij Ambo/Athenaeum-Polak & Van Gennep; gedeelten eruit zijn nu herdrukt. Een belangrijk deel van zijn dagboek schreef Gombrowicz in Argentinië, waar hij vele jaren heeft gewoond. Hij bleef echter goed op de hoogte van wat er, cultureel gezien, in Europa gebeurde, zoals de ontwikkeling van het existentialisme met schrijvers als Sartre en Camus. Gombrowicz is wars van alle mode en kan buitengewoon boeiend schrijven over zowel de kleine dingen van zijn persoonlijk leven als over filosofische en morele problematiek. De in deze uitgave gepresenteerde selectie uit het 'Dagboek 1953-1969' is heel geslaagd en zal zonder twijfel bij nieuwe lezers interesse wekken voor deze unieke schrijver.

Over Witold Gombrowicz

Witold Gombrowicz (Małoszyce, 4 augustus 1904 – Vence, 24 juli 1969), Pools schrijver van verhalen, romans, toneelstukken, dagboeken en essays. Hij wordt naast Bruno Schulz en Stanisław Ignacy Witkiewicz beschouwd als voorman van de Poolse avantgarde.

Korte biografie

Gombrowicz werd geboren te Małoszyce bij Kielce. Hij was afkomstig uit een gegoede familie en studeerde rechten aan de Universiteit Warschau en filosofie en economie aan het Institut des Hautes Etudes Internationales in Parijs. In 1933 publiceerde hij zijn eerste bundel korte verhalen onder de titel Pamiętnik z okresu dojrzewania. In augustus 1939, vlak voor de Duitse inval in Polen, vertrok hij naar Buenos Aires, Argentinië, waar hij aanvankelijk zo moeilijk kon rondkomen dat hij begrafenissen van volslagen vreemden bezocht om aan eten te komen. Later vond hij een vaste betrekking bij de Banco Polaco, de Argentijnse tak van de Poolse staatsbank…Lees verder op Wikipedia

Suggesties