Boek
Nederlands

Zingen met Octopus

Wim Kets (auteur), Ann De Pooter (illustrator), Levende muziek (medewerker)
Skate, step, gocart of strap mee met Octopus! Hij zoeft door de straten op zijn paarse fiets en maakt duikelsprongen met zijn knotsgekke fietshelm; niet zo gemakkelijk met 8 tentakel-armen… Gelukkig zijn die wel erg handig om fluohesjes, strapbandjes en reflectoren uit te delen.
Onderwerp
Verkeer
Titel
Zingen met Octopus
Auteur
Wim Kets
Illustrator
Ann De Pooter
Medewerker
Levende muziek
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2014
[32] p. : ill. + cd
ISBN
9789462340923 (hardback)

Besprekingen

Boek en cd met elf liedjes uit de Octopus Verkeersshow, een samenwerking van Levende Muziek en het Vlaamse Octopusplan voor veilig woon-schoolverkeer (www.octopusplan.be). Onderwerpen van de liedjes zijn onder meer het zebrapad, de fiets, fluohesjes, stoplichten en de politie. Ook het ‘Straplied’ staat erin. Dat hoort bij de Strapdag, een Vlaams initiatief om stappen (lopen) en trappen (fietsen) te bevorderen. In het vrij grote, vierkante boek staat telkens links de tekst in een kleurenillustratie, en rechts de muziek (zang en akkoorden). De liedteksten zijn kort en eenvoudig; de toon is opvoedkundig (‘Dit komt ervan! Speel niet op de stoep!’ en ‘Doe toch steeds je gordel aan’) en speelt ook in op angst: ‘Voor je ’t weet is het te laat.’ De zinnen zijn omwille van de rijm soms gekunsteld: ‘Met de fiets nu langs de vaart (…) er is niets wat ’t evenaart.’ De muziek is vrolijk, de arrangementen zijn stevig. De liedjes zijn ingezongen door verschillende zangers. In dezelfde opzet verschee…Lees verder

Zingen met Octopus

In dit boek staan elf liedjes over het verkeer met de volledige liedteksten, de partituren en illustraties van Octopus en zijn vriendjes. Er zit ook een cd bij met de liedjes en begeleiding. Het zijn echte meezingers maar de tekst is niet altijd van hoge kwaliteit en duidelijk instructief bedoeld: wat je wel en beter niet doet in het verkeer. Het boek past in het kader van de Strapdag, een campagne over veilig verkeer. Het straplied dat ook in dit boek is opgenomen dient als lied voor scholen die aan de Strapdag deelnemen. Maar het is zeker ook bruikbaar bij verkeersopvoeding. De voorgestelde doelgroep vanaf 2,5 jaar lijkt me wel wat te jong.