In een pension in Parijs zijn de bewoners in uiteenlopende zaken verwikkeld.
Extra onderwerp
LUI, luisterboeken
Titel
Villa des roses
Auteur
Willem Elsschot
Verteller
Erik Van Muiswinkel
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2013
4 cd's
Speelduur
ruim 4 uur
ISBN
9789047614944

Andere formaten:

Besprekingen

Luisterversie van de debuutroman* (1913) van de Vlaamse schrijver, voorgelezen door cabaretier, acteur, zanger en televisiepresentator Erik van Muiswinkel. In dit verhaal beschrijft de auteur de bewoners van een derderangs familiepension in Parijs. De liefde van Louise en Grünewald, maar vooral de conflicten tussen de bewoners beheersen het verhaal. Schijnmoraal en geniepigheid tekenen de kleinburgerlijke moraal van de bewoners. Een van de meest gelezen en geprezen boeken van de Nederlandse literatuur. Veel besproken in literatuur en boekverslagen sites en veel gevraagd door middelbare scholieren.

Over Willem Elsschot

Willem Elsschot (pseudoniem van Alphonsus Josephus de Ridder) (Antwerpen, 7 mei 1882 – aldaar, 31 mei 1960) was een Vlaamse romanschrijver en dichter. Hij schreef poëzie en 750 pagina's proza, met als bekendste titels Lijmen/Het been (roman, 1923 en 1938) en Kaas (roman, 1933). Zijn beroep was reclameman.

Biografie

Elsschot werd in Antwerpen geboren als zoon in een bakkersgezin. Hij studeerde in Antwerpen aan de Antwerpse gemeenteschool in de Van Maerlantstraat, het Koninklijk Atheneum van Antwerpen en het Institut Supérieur de Commerce de l'État, later Rijkshandelshogeschool, alwaar hij in 1904 het diploma licentiaat in de handelswetenschappen behaalde. Tijdens deze studie was Elsschot lid van de studentenclub NSK (later Wikings-NSK) en schreef hij hiervoor het clublied. Hij maakte zijn studies aan het atheneum niet af omdat hij van school werd gestuurd. Op het atheneum kreeg hij les van Pol de Mont en on…Lees verder op Wikipedia