Boek
Nederlands

Het tankschip : novelle

Willem Elsschot (auteur), Peter De Bruijn (redacteur), Dirk Leyman (nawoord)
Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog brengt financieel voordeel voor de commercieel aangelegde zwager van de ik-figuur.
Titel
Het tankschip : novelle
Auteur
Willem Elsschot
Redacteur
Peter De Bruijn
Nawoord
Dirk Leyman
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Polis, 2017 | Andere uitgaves
107 p.
ISBN
9789463102186 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Elsschot uit de schaduw

Heruitgave. Het werk van Willem Elsschot (1882-1960) moet een nieuw publiek verleiden. Uitgeverij Polis doet alvast een voorzet.

'Willem Elsschot is een van de belangrijkste Nederlandstalige auteurs ooit.' Zo staat het zelfverzekerd op het achterplat van de eerste drie delen in de nieuwe editie van zijn werk. Het lijkt dan ook een evidentie dat zijn boeken nog in druk zijn, zodat nieuwe generaties lezers die absolute uitspraak aan de lectuur kunnen toetsen. Maar bijna zestig jaar na de dood van de auteur was zijn bescheiden oeuvre aan het wegdeemsteren. Alleen Elsschots verzameld werk in één band was nog courant verkrijgbaar.

Het initiatief om alle werken afzonderlijk in paperback en met een nieuw nawoord te herdrukken, komt niet van Elsschots vaste Nederlandse uitgever Athenaeum-Polak & Van Gennep, maar van Polis. De Vlaamse uitgeverij gaat met de erven-Elsschot in zee om de romans, de novellen en de gedichten opnieuw onder de aandacht te brengen. De vormgeving van Herman Houbrechts is alvast opvallend en niet vals-nostalgisch of strak-uniform. Ze ge…Lees verder

In deze novelle uit 1942 wordt gelogen en bedrogen. Jack Peeters vertelt aan Frans Laarmans (alias Elsschot) een wonderlijk verhaal. Hij heeft van een zekere Boorman (weer Boorman!) een Tankschip gekocht zonder dat hij er een cent voor heeft betaald. Boorman heeft hem een prachtig verhaal rond de transactie opgedist, maar het is de lezer duidelijk dat dit alles gaat over zwendel en het oplichten van de fiscus. En Peeters is er ingetrapt. Hij verwacht dat door het uitbreken van de oorlog de vraag naar schepen zal toenemen. Dit boek verlangt naar een vervolg, maar dat is er nooit gekomen. Het boek werd destijds niet zo goed ontvangen, maar is toch heel aardig om te lezen. Elsschot (1882-1960) schrijft hierna nog één geweldig boek: 'Het Dwaallicht' (1946). Met een nawoord door Dirk Leyman en aantekeningen.

Over Willem Elsschot

Willem Elsschot (pseudoniem van Alphonsus Josephus de Ridder) (Antwerpen, 7 mei 1882 – aldaar, 31 mei 1960) was een Vlaamse romanschrijver en dichter. Hij schreef poëzie en 750 pagina's proza, met als bekendste titels Lijmen/Het been (roman, 1923 en 1938) en Kaas (roman, 1933). Zijn beroep was reclameman.

Biografie

Elsschot werd in Antwerpen geboren als zoon in een bakkersgezin. Hij studeerde in Antwerpen aan de Antwerpse gemeenteschool in de Van Maerlantstraat, het Koninklijk Atheneum van Antwerpen en het Institut Supérieur de Commerce de l'État, later Rijkshandelshogeschool, alwaar hij in 1904 het diploma licentiaat in de handelswetenschappen behaalde. Tijdens deze studie was Elsschot lid van de studentenclub NSK (later Wikings-NSK) en schreef hij hiervoor het clublied. Hij maakte zijn studies aan het atheneum niet af omdat hij van school werd gestuurd. Op het atheneum kreeg hij les van Pol de Mont en on…Lees verder op Wikipedia

Suggesties