Luisterboek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
De nachtelijke tocht van de verteller met drie oosterse zeelieden die op zoek zijn naar een onvindbare vrouw.
Extra onderwerp
LUI, luisterboeken
Titel
Het dwaallicht
Auteur
Willem Elsschot
Verteller
Job Cohen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2013
2 cd's
Speelduur
circa 1,5 uur
ISBN
9789047613763

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Luisterversie van het laatste werk* (1946) in het oeuvre van Elsschot, voorgelezen door Job Cohen, die ook klassiekers zoals 'Het grijze kind' van Theo Thijssen, 'Kaas' van Elsschot en de hertaling van Multatuli's 'Max Havelaar' voorlas. De novelle gaat over een zwerftocht door het Antwerps havenkwartier. De verteller en drie zwarte zeelieden zoeken vergeefs naar de mysterieuze Maria van Dam. Op hun tocht wordt gesproken over uiteenlopende onderwerpen als liefde, religie en communisme. Het is een met humor en sterke bewogenheid beschreven omzwerving. Omdat de novelle in veel literatuur en uittrekselboeken wordt besproken, is het door middelbare scholieren ook veel gevraagd.

Over Willem Elsschot

Willem Elsschot (pseudoniem van Alphonsus Josephus de Ridder) (Antwerpen, 7 mei 1882 – aldaar, 31 mei 1960) was een Vlaamse romanschrijver en dichter. Hij schreef poëzie en 750 pagina's proza, met als bekendste titels Lijmen/Het been (roman, 1923 en 1938) en Kaas (roman, 1933). Zijn beroep was reclameman.

Biografie

Elsschot werd in Antwerpen geboren als zoon in een bakkersgezin. Hij studeerde in Antwerpen aan de Antwerpse gemeenteschool in de Van Maerlantstraat, het Koninklijk Atheneum van Antwerpen en het Institut Supérieur de Commerce de l'État, later Rijkshandelshogeschool, alwaar hij in 1904 het diploma licentiaat in de handelswetenschappen behaalde. Tijdens deze studie was Elsschot lid van de studentenclub NSK (later Wikings-NSK) en schreef hij hiervoor het clublied. Hij maakte zijn studies aan het atheneum niet af omdat hij van school werd gestuurd. Op het atheneum kreeg hij les van Pol de Mont en on…Lees verder op Wikipedia