Boek
Nederlands

Het ontmantelen van de demos : de stille revolutie van het neoliberalisme

Wendy Brown (auteur)
+1
Het ontmantelen van de demos : de stille revolutie van het neoliberalisme
×
Het ontmantelen van de demos : de stille revolutie van het neoliberalisme Het ontmantelen van de demos : de stille revolutie van het neoliberalisme

Het ontmantelen van de demos : de stille revolutie van het neoliberalisme

Wendy Brown (auteur)
In de reeks:
Kritische analyse van het neoliberale denken, dat (anders dan het klassieke, politieke liberalisme) alles onderwerpt aan economische denkwijzen en de laatste decennia overheersend is geworden.
Extra onderwerp
Politieke filosofie, democratie
Titel
Het ontmantelen van de demos : de stille revolutie van het neoliberalisme
Auteur
Wendy Brown
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Undoing the demos : neoliberalism's stealth revolution
Uitgever
Amsterdam: Octavo, © 2018
318 p.
ISBN
9789490334222 (paperback)

Besprekingen

Wendy Brouw is hoogleraar aan de universiteit van Berkely. Zij richt zich in haar werk vooral op de politieke en feministische theorie. In deze publicatie uit zij kritiek op het neoliberalisme dat na de val van het sovjetcommunisme geleidelijk overheersend is geworden in de westerse economie en politiek. Zij ziet verschillen met het klassieke liberalisme, dat vooral een politiek karakter had. Het neoliberalisme onderwerpt echter alles aan economische denkwijzen en het marktmechanisme. Gebieden zoals de zorg, het onderwijs, het bestuur en de rechtsspraak ondervinden de gevolgen hiervan. Liberaal-democratische waarden en maatschappelijke discussies worden verstikt door de homo economicus, die de homo politicus gaat vervangen. Wellicht zijn de bezwaren van Brown hiertegen wat eenzijdig. Er zijn immers ook nog andere invloeden werkzaam. En is er wel zoveel verschil tussen het klassieke liberalisme en het neoliberalisme? Deze academische studie, met voetnoten en nadere uitleg op vrijwel el…Lees verder

Over Wendy Brown

Wendy Brown is een professor in de politicologie aan de Universiteit van Californië - Berkeley. Ze heeft belangrijke bijdragen geleverd aan de post-Foucault politieke filosofie en feministische theorie. In het bijzonder gebruikt ze de ideeën van Marx, Nietzsche, Weber, Freud, Frankfurter School theoristen, Foucault, en eigentijdse continentale filosofen op de problemen aan te pakken van politieke macht, politieke identiteit, burgerschap, en politieke subjectiviteit. Browns meest recente onderzoek richt zich op de concepten van politieke soevereiniteit in relatie tot globalisering en andere transnationale krachten.

Brown kreeg haar BA aan de UC Santa Cruz en haar Ph.D in politieke filosofie aan de Princeton University in 1983. Voordat ze naar Berkeley ging in 1999, doceerde ze aan het Williams College en UC Santa Cruz.

Boeken