Boek
Nederlands

Seks : de daad in 69 gedichten

Vrouwkje Tuinman (samensteller)
Bloemlezing van erotische gedichten uit de Nederlandstalige poe͏̈zie.
Onderwerp
Seksualiteit
Titel
Seks : de daad in 69 gedichten / samengest. door Vrouwkje Tuinman ... [et al.]
Samensteller
Vrouwkje Tuinman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij 521, 2001
94 p.
ISBN
90-76927-05-7

Besprekingen

Vele bloemlezingen zijn er al verschenen over de liefde in de Nederlandse poëzie, maar nog nooit een over de liefdesdaad. Alleen over masturbatie verscheen in 1992 van Rob Schouten de bloemlezing 'Met de hand: bevredigende gedichten'*. Reden waarom de bloemlezers aan dit aspect in deze bloemlezing minder aandacht hebben geschonken. De samenstellers maakten een selectie uit een eeuw Nederlandstalige poëtische erotica voor en over 'alle soorten, maten, leeftijden en geaardheden'. Met o.a. 'Sluimerende Knaap' van Jacob Israël de Haan, 'Terwijl ik klaarkom gaat de bel' van Harry Mulisch, 'Kutgedicht' van Jules Deelder, 'Nachtzoelte' van Maurice Gilliams, 'Komtocheensklaarklootzak' van Johnny van Doorn, de 'Prachtige wat afgezakte kont' van Mustafa Stitou, en 'Post coïtum' van Bertus Aafjes. De bundel is ingedeeld in de categorieën 'vooraf', 'tijdens' en 'naderhand. Gekozen werd voor de 'meer omfloerste woorden'; echte porno en 'Candlelight-achtige vanilleseks' werden weggelaten. Het resul…Lees verder

Over Vrouwkje Tuinman

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Goesseln

Vrouwkje Tuinman ('s-Hertogenbosch, 14 september 1974) is een Nederlandse dichteres, romanschrijfster, journaliste en columniste. Zij bracht tot dusver zes dichtbundels en vier romans uit.

Vrouwkje Tuinman debuteerde in september 2004 bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar met de dichtbundel Vitrine. Op 1 september 2005 verscheen haar eerste roman Grote acht. In januari 2007 verscheen haar tweede bundel, Receptie.

Vrouwkje ontving in februari 2004 de Hollands Maandblad Poëziebeurs 2003/2004 en werd genomineerd voor de Libra Prijs. Ze ontving in 2005 het C.C.S. Crone-stipendium en werd genomineerd voor de Debutantenprijs 2006 en de Selexyz Debuutprijs. In 2010 ontving zij de Halewijnprijs voor haar hele oeuvre. Haar dichtbundel Lijfrente werd bekroond met De Grote Poëzieprijs 2020 (voorheen VSB Poëzieprijs).

Tuinman studeerde algemene letteren en muziekwetenschap. Sinds 1997 is ze werkzaam als freelance journalist en recensent…Lees verder op Wikipedia