Boek
Nederlands

Sanatorium : gedichten

Vrouwkje Tuinman (auteur)
+1
Sanatorium : gedichten
×
Sanatorium : gedichten Sanatorium : gedichten

Sanatorium : gedichten

We willen graag langer leven zonder ouder te worden. Ziekte en dood, dat overkomt alleen anderen - tot het lichaam zich aan ons opdringt. Sanatorium onderzoekt hoe we ons, van geboorte tot dood, en daarna, verhouden tot ons fysiek omhulsel. Er is niets om bang voor te zijn. Probeer het lichaam te beschouwen als een auto. Er gaat brandstof in, de koeling moet werken en soms is er file. Als er iet
Extra onderwerp
NRC, boeken, Poëziekrant
Titel
Sanatorium : gedichten
Auteur
Vrouwkje Tuinman
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2014
62 p.
ISBN
9789059365377 (paperback)

Besprekingen

Gedichtenbundel bestaande uit vijf afdelingen met elk 8 á 9 gedichten. Thema's zijn ziekte en dood, de menselijke angst hiervoor, beginnende bij de geboorte en eindigend met de dood. Het lichaam als een auto: als er iets stuk is, kunnen we het maken. Zo zien we: de couveuse, schoolziek, het sanatorium, bezoek, dagbesteding, dementie etc. En dat alles door de ogen van de dichter. Niet ziekte en dood op zich, maar hoe we er mee omgaan. Ingehouden, nuchter, fragmentarisch soms, en met een vleug humor. De lezer raakt niet echt emotioneel betrokken. Je kijkt er als het ware naar en herkent de situatie. De auteur (1974) publiceerde eerder vier gedichtenbundels en drie romans.

Over Vrouwkje Tuinman

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Goesseln

Vrouwkje Tuinman ('s-Hertogenbosch, 14 september 1974) is een Nederlandse dichteres, romanschrijfster, journaliste en columniste. Zij bracht tot dusver zes dichtbundels en vier romans uit.

Vrouwkje Tuinman debuteerde in september 2004 bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar met de dichtbundel Vitrine. Op 1 september 2005 verscheen haar eerste roman Grote acht. In januari 2007 verscheen haar tweede bundel, Receptie.

Vrouwkje ontving in februari 2004 de Hollands Maandblad Poëziebeurs 2003/2004 en werd genomineerd voor de Libra Prijs. Ze ontving in 2005 het C.C.S. Crone-stipendium en werd genomineerd voor de Debutantenprijs 2006 en de Selexyz Debuutprijs. In 2010 ontving zij de Halewijnprijs voor haar hele oeuvre. Haar dichtbundel Lijfrente werd bekroond met De Grote Poëzieprijs 2020 (voorheen VSB Poëzieprijs).

Tuinman studeerde algemene letteren en muziekwetenschap. Sinds 1997 is ze werkzaam als freelance journalist en recensent…Lees verder op Wikipedia