Boek
Nederlands

Rock 'n' roll : klinkende gedichten

Vrouwkje Tuinman (samensteller)

Rock 'n' roll : klinkende gedichten

Onderwerp
Muziek
Extra onderwerp
Muziek ; poëzie
Titel
Rock 'n' roll : klinkende gedichten / samengest. door Vrouwkje Tuinman ... [et al.]
Samensteller
Vrouwkje Tuinman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij 521, 2002
93 p.
ISBN
90-76927-27-8 9789076927275

Besprekingen

Met deze verzamelbundel is het drieluik over seks, drugs en rock 'n' roll compleet, na 'Seks: de daad in 69 gedichten' en 'Drugs: verslavende gedichten'*. De samenstellers Tuinman en Heytze kozen 63 'klinkende gedichten' uit de Nederlandse poëzie van de laatste honderdvijftig jaar. Er zijn groten in opgenomen die bekend staan om hun rockende teksten zoals Deelder, Vinkenoog, Van Doorn en Lanoye, maar ook Koos van Zomeren duikt op en Anna Blaman. En verder jonge namen als Alfred Schaffer en Arjan Witte. Wat de gedichten bindt, is niet de muziek, maar de manier van leven: een rock 'n' roll-manier van leven. Die vind je niet alleen bij Presley, maar ook bij Schubert of Billie Holiday, namelijk het verlangen naar een groots en meeslepend leven. Of zoals Erik Jan Harmens het verwoordt: 'Rock 'n' roll is dood willen, maar nu nog even niet.' Soms gaat verzamelpoëzie vervelen, maar hier voel je de beat van de pagina's afkomen. Hier zie je dat poëzie niet altijd stilte en ingetogenheid verlang…Lees verder

Over Vrouwkje Tuinman

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Goesseln

Vrouwkje Tuinman ('s-Hertogenbosch, 14 september 1974) is een Nederlandse dichteres, romanschrijfster, journaliste en columniste. Zij bracht tot dusver zes dichtbundels en vier romans uit.

Vrouwkje Tuinman debuteerde in september 2004 bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar met de dichtbundel Vitrine. Op 1 september 2005 verscheen haar eerste roman Grote acht. In januari 2007 verscheen haar tweede bundel, Receptie.

Vrouwkje ontving in februari 2004 de Hollands Maandblad Poëziebeurs 2003/2004 en werd genomineerd voor de Libra Prijs. Ze ontving in 2005 het C.C.S. Crone-stipendium en werd genomineerd voor de Debutantenprijs 2006 en de Selexyz Debuutprijs. In 2010 ontving zij de Halewijnprijs voor haar hele oeuvre. Haar dichtbundel Lijfrente werd bekroond met De Grote Poëzieprijs 2020 (voorheen VSB Poëzieprijs).

Tuinman studeerde algemene letteren en muziekwetenschap. Sinds 1997 is ze werkzaam als freelance journalist en recensent…Lees verder op Wikipedia