Boek
Nederlands

Drugs : verslavende gedichten

Vrouwkje Tuinman (samensteller)

Drugs : verslavende gedichten

Bloemlezing uit de vooral hedendaagse Nederlandstalige poe͏̈zie over roesopwekkende middelen.
Onderwerp
Drugs
Titel
Drugs : verslavende gedichten / samengest. door Vrouwkje Tuinman ... [et al.]
Samensteller
Vrouwkje Tuinman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij 521, 2002
95 p.
ISBN
90-76927-11-1

Besprekingen

Tweede bloemlezing in een drieluik 'over seks, drugs & rock 'n roll'; eerder verscheen al 'Seks'*. De samenstellers verantwoorden hun keuze (vaak met fragmenten van niet opgenomen gedichten of dichters!) uit de 20ste- en 21ste-eeuwse Nederlandstalige poëzie van meestal bekendere dichters: 'Onmatige inname van drank en andere roesmiddelen lijkt inherent te zijn aan het kunstenaarschap.' Roken, blowen, drinken, spuiten, snuiven, zouden de schrijfdrang stimuleren: de roes als te bezingen thema of 'als basis'. Een 'ruime definitie van drugs' wordt gevolgd: ook paddestoelen, 'synthetische hallucinogenen', medicijnen, cola en zelfs 'voedsel' of 'de taal'. Een moreel standpunt is gemeden m.b.t. het 'recreatief, zo niet zelfs spiritueel gebruik van geestverruimende substanties'. Het ging niet om de drug op zich, eerder om 'de perceptie ervan: de bijbehorende gewoontes, verlangens, problemen en drijfveren voor het gebruik', de 'thematiek van de verslaafde zelf.' Het is over het algemeen wat ma…Lees verder

Over Vrouwkje Tuinman

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Goesseln

Vrouwkje Tuinman ('s-Hertogenbosch, 14 september 1974) is een Nederlandse dichteres, romanschrijfster, journaliste en columniste. Zij bracht tot dusver zes dichtbundels en vier romans uit.

Vrouwkje Tuinman debuteerde in september 2004 bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar met de dichtbundel Vitrine. Op 1 september 2005 verscheen haar eerste roman Grote acht. In januari 2007 verscheen haar tweede bundel, Receptie.

Vrouwkje ontving in februari 2004 de Hollands Maandblad Poëziebeurs 2003/2004 en werd genomineerd voor de Libra Prijs. Ze ontving in 2005 het C.C.S. Crone-stipendium en werd genomineerd voor de Debutantenprijs 2006 en de Selexyz Debuutprijs. In 2010 ontving zij de Halewijnprijs voor haar hele oeuvre. Haar dichtbundel Lijfrente werd bekroond met De Grote Poëzieprijs 2020 (voorheen VSB Poëzieprijs).

Tuinman studeerde algemene letteren en muziekwetenschap. Sinds 1997 is ze werkzaam als freelance journalist en recensent…Lees verder op Wikipedia