The odd woman and the city : a memoir

Vivian Gornick (auteur)

The odd woman and the city : a memoir

Observaties, herinneringen en overpeinzingen van een zeer welbewuste alleenstaande vrouw, ooit rabiaat feministe, die alleen of met haar homoseksuele vriend en leeftijdgenote New York doorkruist.
Extra onderwerp
Feminisme, 1 stad, 19 boeken
Titel
The odd woman and the city : a memoir
Auteur
Vivian Gornick
Taal
Engels
Uitgever
New York: Farrar, Straus and Giroux, 2016 | Andere uitgaves
175 p.
ISBN
9780374536152 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Behartenswaardige notities van een bewust alleenstaande vrouw met een strijdbaar feministisch verleden. Wekelijks flaneert zij door de stad met vriend en leeftijdgenoot Leonard: intelligent, geestig, 'gay' en niet-gelukkig. New York is nadrukkelijk ook een personage. De fragmenten zijn ongedateerd, soms zijn ook stukjes gerecycled uit eerdere publicaties en de schrijfster waarschuwt dat sommige personages composieten zijn van meerdere personen. We lezen complete essays, maar ook herinneringen, opnieuw aan de moeder, aan afgedankte echtgenoten, aan boeken en schrijvers. Maar vooral anekdotes over de eigenaardigheden van het leven alleen en het plezier in het dagelijkse contact met vreemden op straat en in winkels. Zo zit zij in de metro tegenover een vader met zijn dove en ernstig misvormde zoon die in gebarentaal communiceren en uiteindelijk hun treurige aanblik overstemmen met een luide lach. 'Zij humaniseren elkaar tot op zeer hoog niveau', analyseert de schrijfster treffend. Veel a…Lees verder

Over Vivian Gornick

CC BY 3.0 - Foto van/door librairie mollat

Vivian Gornick (14 juni 1935, New York) is een radicaal feministische Amerikaans schrijfster en journaliste. Haar bekendste boek Fierce Attachments gaat over haar moeizame relatie met haar moeder, met wie ze al wandelend in het reine probeert te komen. Critici noemen haar de schrijfster met de warmste stem over het leven in grootstedelijk Amerika.

Gornick begon haar loopbaan bij The Village Voice en schrijft essays en kritieken voor kranten als The Nation en The New York Times. Ze heeft elf boeken op haar naam staan. Daarnaast geeft zij cursussen non-fictie schrijven aan diverse universiteiten.

Jeugdjaren en vorming

Gornick groeide op in The Bronx, als dochter van Oekraïnse immigranten. Haar jeugd speelde zich af in een flatgebouw met uitsluitend andere Joodse Amerikaanse gezinnen. De vrouwen die hier de lakens uitdeelden hadden een scherpe tong en roddelden veelvuldig. Tegel…Lees verder op Wikipedia