Boek
Nederlands

De rechten van de mens

Thomas Paine (auteur), Jabik Veenbaas (inleider)
Klassiek werk over de inrichting en verantwoordelijkheden van de staat en de rechten en plichten van burgers, verwoord door de Brits-Amerikaanse denker (1737-1809).
Extra onderwerp
Rechten van de mens
Titel
De rechten van de mens / Thomas Paine ; vertaling en inleiding door Jabik Veenbaas
Auteur
Thomas Paine
Inleider
Jabik Veenbaas
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The rights of man
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 2020
383 p.
ISBN
9789028450301 (hardback)

Besprekingen

West-Europa en de Verenigde Staten hebben hun staatsstructuur te danken aan de ideeën van de Engelse denker-journalist Thomas Paine (1737-1809). Naar de Verenigde Staten gestuurd met een aanbeveling van Benjamin Franklin trok Paine resoluut partij voor generaal Washington waardoor zijn ideeën aan de basis lagen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. De 'revolutiegeest' sloeg over naar Europa en in 1789 publiceerde de Franse officier La Fayette, vriend van Paine, na de Revolutie van 1789 de fameuze 'Verklaring voor de Rechten van de Mens en de Burger'. De kritiek op deze Verklaring en de Franse Revolutie zèlf van de Engelsman Edmond Burke werden door Thomas Paine in 1791-1792 beantwoord met zijn tweedelig boek ‘Rights of Man’. Dit standaardwerk is thans briljant vertaald door Jabik Veenbaas als 'De rechten van de mens'. De maatschappij, de oorsprong van oude en nieuwe regeringsvormen, het opstellen van grondwetten en de rechten van de mens krijgen een opmerkelijk actuele bete…Lees verder

Over Thomas Paine

Thomas Paine (Thetford, 29 januari 1737 — New York, 8 juni 1809) was een Engels-Amerikaans filosoof, vrijdenker en revolutionair. Hij speelde een belangrijke rol in zowel de Amerikaanse en Franse Revolutie en is een van de belangrijkste denkers van het liberalisme. Hij is onder meer bekend als de auteur van het geruchtmakend en veelgelezen pamflet Common Sense dat hij schreef om de belangen van de Amerikaanse kolonisten te verdedigen.

Paine was de zoon van een Quaker. In zijn jonge jaren beoefende hij een groot aantal beroepen, van korsettenmaker tot belastinginner. Paine stond bekend als een man van 12 ambachten en 13 ongelukken. Hij raakte betrokken in de politiek en ontmoette in 1774 in Londen Benjamin Franklin, die hem een aanbevelingsbrief gaf waarmee hij in Amerika aan de slag kon gaan.

Amerikaanse Revolutie

Paine speelde een belangrijke rol tijdens de Amerikaanse Revolutie. De Franse en Indiaanse…Lees verder op Wikipedia