Boek
Nederlands

Een jaar met de zwaluw

Thomas Müller (auteur)
+1
Een jaar met de zwaluw
×
Een jaar met de zwaluw Een jaar met de zwaluw

Een jaar met de zwaluw

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Een zwaluwenpaar komt vanuit Afrika aan bij de boerderij. Als de jongen zijn uitgevlogen, maken ze de reis terug. Prentenboek met sfeervolle, vrij natuurgetrouwe kleurenillustraties. Met weetjes. Vanaf ca. 5 t/m 8 jaar.
Onderwerp
Zwaluwen
Titel
Een jaar met de zwaluw
Auteur
Thomas Müller
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Ein Jahr mit den Schwalben
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2014
[31] p. : ill.
ISBN
9789044822212 (hardback)

Besprekingen

Twee boerenzwaluwen komen vanuit Afrika in de lente aan bij de hun vertrouwde boerenstal. Als de eieren zijn uitgebroed en de jongen uitgevlogen, verzamelen de zwaluwen zich voor de terugreis. In de lente, als het zwaluwpaar weer bij de boerderij aankomt, begint alles opnieuw. Het idee van zo’n cyclisch prentenboekverhaal is leuk. De illustraties in zachte tinten beslaan twee pagina’s waardoor de panoramische landschappen goed tot hun recht komen. De natuurgetrouw getekende zwaluwen en (Afrikaanse) landschappen zullen niet elk kind aanspreken omdat ze expressie missen. De korte tekst staat in een zwarte letter op een (meestal) lichtblauwe achtergrond. De vertelstijl is abstract en voor 5-jarigen vaak moeilijk, bv.: ‘De zwaluwenouders hebben het nu erg druk: ze moeten de enorme honger van hun jongen stillen.’ (…) ‘Op hun tocht worden de vogels aan heel wat gevaren blootgesteld. Slecht weer kan hun tocht stilleggen.’ Op de laatste twee pagina’s staat extra informatie over de zwaluwsoor…Lees verder

Een jaar met de zwaluw

In dit prentenboek volgen we de zwaluw een jaar lang. We ontmoeten de zwaluwen eerst in april, als ze terugkeren van hun winterverblijf. Ze inspecteren hun oude woonplaats en bouwen of repareren hun vorig nest. We volgen de opbouw van het nest, het leggen en uitkomen van de eieren, het voederen en uitvliegen van de jongen. In september zijn de jonge zwaluwen groot genoeg om aan de grote trek naar het zuiden te beginnen.

Een grote troep zwaluwen begint aan hun trektocht naar Afrika. Af en toe stoppen ze onderweg om wat te rusten. We leren ook aan welke gevaren deze mooie vogels tijdens hun reis worden blootgesteld. Dat gaat van de mens, tot ondervoeding en roofvogels. Je krijgt ook uitleg over hoe ze hun weg vinden en feilloos tot in Zuid-Afrika vliegen. Al gauw wordt het weer maart en voelen de zwaluwen een onrust die hen aanzet om opnieuw naar het noorden te vliegen.

Mooi, sfeervol en informatief prentenboek over een prachtige vogel, die zeker en vast eens in…Lees verder

Over Thomas Müller

Thomas Müller kan verwijzen naar:

  • Thomas Müller (SS'er) (1902), Duits SS officier
  • Thomas Müller (noordse combinatieskiër) (1961), Duits noordse combinatieskiër
  • Thomas Müller (voetballer) (1989), Duits voetballer