Luisterboek
Nederlands

Het grijze kind

Theo Thijssen (auteur), Job Cohen (verteller)
Met een ironische blik doorziet een intelligente jongen de benepenheid en schijnheiligheid van het burgerlijke milieu waarin hij opgroeit
Titel
Het grijze kind
Auteur
Theo Thijssen
Verteller
Job Cohen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2007
6 cd's
Speelduur
7,5 uur
ISBN
9789047602187

Andere formaten:

Besprekingen

Integrale weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door Job Cohen, burgemeester van Amsterdam. De onderwijzer-schrijver (1879-1943) putte vooral uit eigen ervaringen voor de klas. Hoofdfiguur in de roman is Henricus, een uiterst intelligente jongen die de hypocrisie in zijn burgerlijke milieu scherp doorziet. Centraal staan zijn ervaringen met de middelbare school, huiswerk, en de reacties daarop vanuit zijn milieu. Thijssen voert de absurditeit in zijn roman soms zo ver, dat er een volledige ommekeer in de verhoudingen ontstaat. Het grijze kind doorziet, dat de gezinsleden er heilig van overtuigd zijn hem altijd open en eerlijk benaderd te hebben. Maar in werkelijkheid hebben zij alleen maar gelogen. Het kind gaat dan ook naar een inrichting. Een bijzonder goed verhaal. Met een extra track waarin Cohen uitlegt waarom juist Het grijze kind zijn lievelingsboek is.

Over Theo Thijssen

Theodorus Johannes (Do) Thijssen (Amsterdam, 16 juni 1879 - aldaar, 23 december 1943) was een Nederlands schrijver, onderwijzer, socialistisch politicus en esperantist. Zijn bekendste boek is Kees de jongen (1923), dat in de Amsterdamse Jordaan speelt.

Biografie

Als kind van een schoenmaker kende Thijssen het Amsterdamse middenstandsmilieu rondom de eeuwwisseling uit eigen ervaring. De familie had het niet breed, en Thijssen kon uiteindelijk na een zwaar toelatingsexamen met een rijksbeurs naar de Rijkskweekschool voor onderwijzers in Haarlem. In 1897 richtte hij het tijdschrift Baknieuws: Weekblad van den Nederlandschen Kweekeling op. Na voltooiing van zijn opleiding was Thijssen van 1898 tot 1921 onderwijzer op diverse openbare lagere scholen in Amsterdam-Oost.

Net als de bekende onderwijsvernieuwer Jan Ligthart (ook opgegroeid in de Jordaan) had Thijssen veel aandacht voor de leerling als individu — desti…Lees verder op Wikipedia