Boek
Nederlands

Een bril voor Bert

Stefan Boonen (auteur), Pauline Oud (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Titel
Een bril voor Bert
Auteur
Stefan Boonen
Illustrator
Pauline Oud
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2006
[28] p. : ill.
ISBN
9789044806502

Besprekingen

In dit prentenboek wordt ingezoomd op het dragen van een bril. Bert heeft wel eens hoofdpijn als hij te lang in boeken kijkt, een bal vangen lukt hem niet zo goed en als hij in een boom klimt, ziet hij de takken niet altijd. De oogarts onderzoekt zijn ogen en besluit dat Bert 'verziend' is. Bert mag zelf in de winkel een bril uitzoeken. Bert kan een heleboel dingen veel beter. De bril kan ook wel tegen een stootje maar als Bert uit een boom valt, staat één van de oren toch helemaal scheef. Gelukkig is dat nog te herstellen. Het boek bevat vrij veel tekst, maar gelukkig ook erg grote, kleurrijke illustraties. Op die illustraties is Bert in het begin een eerder teruggetrokken jongetje dat door de bril meer zelfvertrouwen krijgt. De prenten die het bezoek aan de oogarts en de optiek uitbeelden, zijn herkenbaar en geruststellend. Het geheel -- tekst en illustraties -- zorgt ervoor dat kinderen met vertrouwen een bezoek aan de oogarts en het dragen van een bril tegemoet kunnen zien.

Lees verder
Bert heeft moeite met lezen, tv-kijken en ballen vangen. Dat maakt hem angstig en onzeker en het speelt hem parten bij het spelen en dus ook in de contacten met andere kinderen. Hij moet naar de oogarts. Die constateert dat Bert verziend is. Met een bril is daar gelukkig wat aan te doen. Hij kiest een stoere blauwe. Het is natuurlijk wel even wennen, maar al snel gaat alles wat eerst moeilijk ging een stuk beter. Zelfs in bomen klimmen lukt nu, op voorwaarde dat de takken niet breken, want dan moet zo’n bril al snel gerepareerd worden! De kleurige illustraties in acrylverf met zwarte contouren en accenten, volgen in een expressieve stijl Berts wedervaren op de voet. Ze beslaan het grootste deel van de pagina met daaronder of -naast, 5 tot 10 regels tekst in een duidelijke letter. Achterin staat informatie voor ouders en leerkrachten over oogafwijkingen bij kinderen en wat het dragen van een bril voor hen betekent. Bruikbaar als pedagogisch hulpmiddel in gesprekken met 4- tot 9-jarige …Lees verder

Een bril voor Bert

Bert heeft vaak hoofdpijn, kan niet goed voetballen en valt uit de boom. Mama gaat daarom met hem naar de oogarts. Enkele onderzoeken later blijkt dat Bert een bril nodig heeft. Hij moet er voorzichtig mee zijn, maar kan nu gelukkig wel beter zien. Het is een vrij saai verhaal, zonder echte plot. Het vertelt gewoon wat een kind meemaakt als het een bril moet dragen. De gevoelens worden weinig aangehaald en er komt niets van pesterijen, onzekerheid, ... in voor. One big happy family. Als voorbereiding voor kinderen die een bril dragen of als duiding voor klasgenootjes, kan het boek gebruikt worden, al is het verhaal hier vrij saai voor. Zoals in alle boekjes van deze reeks is er achteraan een duidingspagina voor volwassenen. Hier wordt weinig nieuws verteld: het verschil tussen ver- en bijziendheid en zaken waarmee je rekening moet houden als je kind moet brillen. Omdat dit al zo'n gekend gegeven is, is er weinig nieuws aan het boekje. Een van de mindere in de reeks.


Over Stefan Boonen

CC BY 3.0 - Foto van/door Stefan Boonen

Stefan Boonen (Hamont, 28 oktober 1966) is een Vlaamse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Boonen volgde een opleiding schrijnwerkerij en daarna bijzondere jeugdzorg. Nadat hij zijn burgerdienst had vervuld, trok hij naar Leuven, waar hij ging werken als opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Sinds 1999 is hij fulltime schrijver.

In 2000 verscheen zijn eerste boek, het voorleesboek Hoor je me!. Sindsdien heeft hij tientallen titels op zijn naam geschreven, voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Hij schrijft zowel prentenboeken, voorleesboeken als leesboeken. Ook de genres waarin hij schrijft zijn uiteenlopend. Hij schrijft zowel spannende/avontuurlijke/grappige boeken als verhalen over ernstige thema's. Meerdere boeken werden vertaald, enkele bewerkt voor theater of televisie.

Naast kinderboeken werkt Boonen mee aan theaterprojecten en was hij de bezieler van het literaire tijdschrift Zulma. Stefan Boonen was …Lees verder op Wikipedia

Suggesties