Boek
Nederlands
Een bouwvakker verstopt zich na een moord in het herenhuis waar het dienstmeisje werkt op wie hij smoorverliefd is, zonder dat zij dat weet.
Onderwerp
Stalking, Liefde
Titel
Razernij : roman
Auteur
Sergio Bizzio
Vertaler
Arie Van der Wal
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Rabia
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2010
235 p.
ISBN
9789029085885 (paperback)

Besprekingen

Eigenlijk is dit speelse romannetje niet meer dan een simpele liefdesgeschiedenis, maar dan wel een van een ongewone soort. José María is een robuuste, explosieve bouwvakker, en 'zijn' Rosa werkt als inwonend dienstmeisje in een herenhuis. Alles bij hen is 'gewoontjes': ze leerden elkaar kennen in de rij van de supermarkt, leiden een alledaags leventje onderaan de maatschappelijke ladder, zijn beperkt in hun interesses en komen net rond met hun bescheiden loon. Eén keer per week ? omdat ze zich niet meer kunnen veroorloven ? huren ze ergens een hotelkamer voor een summiere vrijpartij. Dat zou zo nog een hele tijd kunnen verder gaan, ware het niet dat op een dag José María, geprovoceerd door de opzichter van zijn bouwwerf, in razernij ontsteekt, en de man om het leven brengt. Wat volgt, lijkt allemaal nogal vergezocht: zonder dat Rosa daar ook maar iets van afweet, duikt de bouwvakker onder in het herenhuis waar zijn vriendinnetje dienstdoet. Kort voordien heeft hij immers kunnen vasts…Lees verder
José Maria, bouwvakker, is smoorverliefd op het dienstmeisje Rosa dat in het herenhuis van de rijke familie Blinder werkt en woont. In een opwelling doodt de temperamentvolle José Maria zijn baas. Hij verstopt zich in het grote herenhuis zonder dat Rosa het weet en observeert zowel haar als de familie, waardoor hij gaandeweg de geheimen van de rijkelui ontdekt. Dat leidt tot een bijna surrealistische, dramatische ontknoping. Bizzio (1956) is een Argentijns schrijver en scenarist. 'Razernij' werd verfilmd als 'Rabia' door Guillermo del Toro (bekend van Pan's Labyrinth). Deze thriller heeft een bevreemdende sfeer en evolueert gaandeweg naar een sociale fabel. Soms is die mengeling onevenwichtig, maar de roman blijft boeiend door het strakke proza. Paperback; vrij kleine druk.