Boek
Nederlands

Goed gedaan, Kippiekip!

Goed gedaan, Kippiekip!

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Haas vraagt een ei aan Kippiekip, maar zij is te jong om eieren te leggen; daarom gaan ze langs de andere dieren om te vragen of zij een ei kunnen leggen. Prentenboek met grote aquarellen in zachte kleuren. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Dieren, Paaseieren
Titel
Goed gedaan, Kippiekip!
Auteur
Sarah Emmanuelle Burg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Bravo, kleines Huhn!
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: De Vier Windstreken, © 2005
[28] p. : ill.
ISBN
9789055794560 (hardback)

Besprekingen


Burg, Sarah Emmanuelle
Goed gedaan, Kippiekip!
Ieder jaar rond de paastijd komt er wel weer een nieuw prentenboek over hazen en konijnen op de markt. In dit prentenboek vraagt Haas aan de kleine Kippiekip of die een ei voor hem wil leggen. Kippiekip is heel verbaasd over die vraag, want zij vindt zichzelf voor zo'n opdracht nog veel te klein. Dus gaat ze met Haas bij allerlei dieren langs, aan wie ze vraagt om een ei voor hen te leggen: Paard, Varken, Schaap, Koe en Mol moeten allemaal toegeven dat ze geen ei kunnen leggen, maar ze vertellen er meteen bij wat ze wél kunnen. Ook Wolf moet toegeven dat hij geen ei kan leggen, maar wanneer hij likkebaardend is aangekomen bij de dingen die hij wel kan, moeten Kippiekip en Haas halsoverkop op de vlucht slaan. In het kippenhok legt Kippiekip uiteindelijk toch zelf een ei, dat ze reuzetrots aan Haas geeft. En wat die ermee van plan is, kunnen we op de allerlaatste pagina zien.
De kleurrijke prenten beslaan allemaal twee volle p…Lees verder
Een jonge kip krijgt het verzoek van Haas om een ei te leggen, maar ze vindt zichzelf nog te klein. Samen met Haas gaat ze langs verschillende boerderijdieren, maar die blijken allemaal andere functies te hebben dan het leggen van eieren. Uiteindelijk belandt Kippiekip, op de vlucht voor een wolf, in het kippenhok, waar haar, na uitleg van de legtechniek, gezegd wordt het maar eens te proberen. Maar waar Haas dat ei nu voor nodig heeft?! Dat verklappen de schutbladen! Aardig prentenboek, vooral in de paastijd, dat oudere peuters iets te bieden heeft: goede opbouw, voldoende spanning en verrassing, repeteerelement. Op de steeds over een dubbele pagina doorlopende aquarellen zijn de diverse dieren met zachte contourlijnen aandoenlijk en in natuurlijke kleuren afgebeeld. De dieren gedragen zich dierlijk, behalve Kippiekip en Haas; alleen de laatste heeft kleren aan. De tekst is in een schreefloze leter in de platen afgedrukt. Op de omslagillustratie een grote Kippiekip. Vanaf ca. 3 jaar.

Goed gedaan, Kippiekip!

Haas vraagt aan Kippiekip of ze een ei wil leggen voor hem, maar Kippiekip zegt dat ze daar nog niet groot genoeg voor is. Samen gaan ze op zoek naar een dier dat Haas een ei kan bezorgen. Paard is verbaasd dat ze het aan hem vragen, Varken heeft geen tijd, Schaap maakt wol … Alle dieren die ze tegenkomen, hebben wel wat anders aan hun hoofd. Wolf wil maar al te graag even luisteren, gelukkig beseffen ze dat ze daar snel vandaan moeten. Tenslotte komen ze bij het kippenhok. Kippen genoeg om eieren te leggen, maar geen van allen wil. Er rest Kippiekip niets anders dan het zelf te proberen. Een stapelverhaal dat dankzij een eenvoudige opzet en een mooi ritme de kleuter van begin tot het eind zal fascineren. De zoektocht naar een ei brengt basisinformatie over waar de andere dieren zich zoal mee bezig houden. Al had het hier en daar wel wat consequenter gemogen, toch slaat de formule aan. Leuk meegenomen is het zonder woorden, instinctief weghollen van gevaar, hier verpersoonlijkt doo…Lees verder