Boek
Nederlands

Het lichtende kwaad : roman

In het Chili van generaal Pinochet speelt een dichter, piloot en geheim agent een vreemde rol.
Extra onderwerp
Chili ; [ romans ]
Titel
Het lichtende kwaad : roman
Auteur
Roberto Bolaño
Vertaler
Aline Glastra Van Loon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Estrella distante
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2009
142 p.
ISBN
9789029085373

Andere talen:

Besprekingen

Carlos Wieder is de mysterieuze hoofdpersoon in deze schimmige roman, die grotendeels speelt in Chili, vlak voor en vlak na de staatsgreep van Pinochet. Wieder, een van zijn vele aliassen, verwerft faam als dichter, piloot en agent van de geheime politie, waarbij het onderscheid tussen legende en werkelijkheid niet altijd duidelijk is. Vele jaren later gaat een gewezen politieagent van Allende op zoek naar Wieder in Spanje, met behulp van de ik-persoon uit het boek. Een angstaanjagend verhaal, dat een goed beeld schetst van de terreur die tijdens het Pinochet-regime voelbaar moet zijn geweest in Chili, vermengd met een literair-filosofische verhandeling over de dichtkunst in Chili. Roberto Bolaño (Chili, 1953-2003) is een vertegenwoordiger van een nieuwe lichting schrijvers uit Latijns-Amerika, die moeilijk te categoriseren is. Zijn stijl is zeer indringend. De recente vertaling van zijn magnum opus '2666' trok erg de aandacht. Paperback; kleine druk.

Over Roberto Bolaño

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Farisori

Roberto Bolaño Ávalos (Santiago (Chili), 28 april 1953 - Barcelona (Spanje), 15 juli 2003) was een Chileens schrijver en dichter.

In 1999 won hij de Premio Rómulo Gallegos voor Los detectives salvajes. In 2008 kreeg hij postuum de National Book Critics Circle Award voor de roman 2666.