Boek
Nederlands

Amulet : roman

Roberto Bolaño (auteur), Arie Van der Wal (vertaler)
Twaalf dagen lang verstopt Auxilio zich in een wc-hokje van het universiteitsgebouw in Mexico-Stad, terwijl door de straten om haar heen een gewelddadige opstand raast. Ze klampt zich vast aan haar grote liefde, de Mexicaanse poëzie. Oog in oog met de dood zoekt ze zingeving in de schoonheid van het geschreven woord.
Onderwerp
Poëzie, Mexico
Titel
Amulet : roman
Auteur
Roberto Bolaño
Vertaler
Arie Van der Wal
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Amuleto
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2011
156 p.
ISBN
9789029087490 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Auxilio Lacouture is een Uruguayaanse vrouw, die al jaren in Mexico woont als in 1968 een studentenopstand met harde hand wordt neergeslagen. Zij beleeft de ontruiming van de universiteit vanuit het damestoilet waar zij op dat moment toevallig is. Twee weken houdt zij zich verscholen, als de dood dat ze haar zullen betrappen, en ziet ze hoe de militairen met bruut geweld de studenten verdrijven. Het boek beschrijft de herinneringen van Auxilio aan ontmoetingen met Mexicaanse dichters en hersenspinsels over literatuur. Pas aan het slot wordt heel kort verwezen naar het geweld en het lot van de studenten. Geen makkelijk boek, vooral voor lezers met een beperkte kennis van de literaire wereld van Latijns-Amerika. Het kan in zekere zin gezien worden als voorstudie voor zijn grotere werk 'De wilde detectives'. Bolaño (Chili, 1953-2003) geldt als een van de grote namen van een nieuwe generatie schrijvers uit Latijns-Amerika, na die van García Márquez en Vargas Llosa. Vrij kleine druk.

Over Roberto Bolaño

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Farisori

Roberto Bolaño Ávalos (Santiago (Chili), 28 april 1953 - Barcelona (Spanje), 15 juli 2003) was een Chileens schrijver en dichter.

In 1999 won hij de Premio Rómulo Gallegos voor Los detectives salvajes. In 2008 kreeg hij postuum de National Book Critics Circle Award voor de roman 2666.