Boek
Nederlands

Kentering : roman

Robert Menasse (auteur)
Ten tijde van de omwenteling in 1989 gaat het leven in een kleine dorpsgemeenschap aan de Oostenrijks-Tsjechische grens even absurd en komisch als altijd door.
Onderwerp
Duitse hereniging
Titel
Kentering : roman
Auteur
Robert Menasse
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Schubumkehr
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2003
144 p.
Aantekening
Vormt samen met Bar Hopeloos (dl. 1) en Zalige tijden, breekbare wereld (dl. 2) een trilogie
ISBN
90-295-3106-1

Andere talen:

Besprekingen

Roman, een intellectueel van middelbare leeftijd, keert in 1989 terug van een jarenlang verblijf in Brazilië. Zijn moeder is in Komprechts, een dorp in Beneden-Oostenrijk, een nieuw leven begonnen. Ze heeft in Richard een veel jongere levenspartner gevonden en zweert voortaan bij biodynamische landbouw. Haar zoon bekijkt alles op afstand, beperkt zich tot het registreren van de omgeving op videocassette, net zoals hij dat in Sao Paulo placht te doen. Het dorp Komprechts lijkt intussen in een stroomversnelling terecht te zijn gekomen. Tijdens de opvoering van het toneelstuk van onderwijzer Trisko rukt de brandweer uit tot over de Tsjechische grens, voor een brand die bij nader inzien een noorderlicht blijkt te zijn. De sociaal-democratische burgemeester Adolf König ziet zijn gemeente ten prooi vallen aan werkloosheid en bedrijfssluitingen. Om uit het slop te raken wordt met veel reclame een nieuw project gelanceerd: de oude steengroeve wordt een ecotoeristische attractie. Het succesver…Lees verder
In een dorp aan de Oostenrijks-Tsjechische grens heerst economische neergang, die de gemeentebestuurderen hopen om te buigen door het dorp als toeristische attractie neer te zetten. Dit wordt gadegeslagen door een pas naar Oostenrijk teruggekeerde - in een persoonlijke crisis verkerende - intellectueel, die zijn omgeving op video vastlegt. Deze in 1989, het jaar van de omwenteling, spelende roman toont dat luid bejubelde historische keerpunten nog geen garantie bieden voor welvaart en welzijn. Een prachtig geschreven en goed vertaalde literaire roman, die ondanks de geringe omvang uiterst rijk is aan personen en gebeurtenissen, en die daarbij vol diepgang en ook nog fraai satirisch van toon is. Menasse (1954) woont in Wenen en Amsterdam en werd voor deze roman met diverse prijzen onderscheiden. Van hem verscheen ook het heel goed ontvangen later geschreven 'De verdrijving uit de hel'*. Paperback; kleine druk.

Over Robert Menasse

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Heike Huslage-Koch

Robert Menasse (Wenen, 21 juni 1954) is een Oostenrijkse schrijver. Zijn werk omvat grotendeels fictie (romans en korte verhalen). Daarnaast schrijft hij essays, onder meer over culturele en politieke onderwerpen. Menasses werk verschijnt in het Duits. Veel daarvan is vertaald, onder meer in het Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Pools, Spaans en Russisch.

Biografie

Menasse studeerde in Wenen, Salzburg en Messina germanistiek, filosofie en politieke wetenschappen. In 1973 verscheen zijn eerste korte verhaal Nägelbeißen ("Nagelbijten") in het tijdschrift Neue Wege. Menasse promoveerde in 1980 tot doctor (Dr. phil.) met een proefschrift onder de titel Der Typus des Außenseiters im Literaturbetrieb. Am Beispiel Hermann Schürrer. Het buitenstaandersperspectief dat in zijn dissertatie centraal staat, komt in zijn werken vaak voor. Dat is onder meer het geval in zijn Oostenrijks-Braziliaanse trilogie die in de jaren neg…Lees verder op Wikipedia