Boek
Nederlands

Het schot van de jager : roman

Rafael Chirbes (auteur)
+1
Het schot van de jager : roman
×
Het schot van de jager : roman Het schot van de jager : roman

Het schot van de jager : roman

In de reeks:
Een oude man kijkt terug op zijn leven en wordt zich bewust van het feit dat hij veel mensen om zich heen heeft bedrogen.
Extra onderwerp
Romans
Titel
Het schot van de jager : roman
Auteur
Rafael Chirbes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Los disparos del cazador
Uitgever
Leiden: Menken Kasander en Wigman, 2004
129 p.
ISBN
90-74622-48-8

Besprekingen

Wat veroorzaken herinneringen anders dan pijn, als niets van wat ze ons allemaal laten zien zal terugkeren". Zo luidt het in deze korte roman (uit 1994) van Rafael Chirbes, die met zijn drie laatste boeken (De lange mars, De val van Madrid en Een fraai handschrift) een indrukwekkend fresco schilderde van de recente Spaanse geschiedenis, en die, zoals ook nu weer blijkt, tot de interessantste schrijvers van zijn taalgebied moet worden gerekend.

Dit keer echter is er geen sprake van een vlechtwerk van verhalen en personages dat een beeld wil neerzetten van een tijdperk, maar gaat het om het portret van een man die in de laatste uren van zijn leven de balans opmaakt en tot het besluit komt dat er weinig is om met vreugde op terug te kijken. En dat ondanks het feit dat hij een op het oog gelukkig huwelijk kon sluiten, twee mooie kinderen op de wereld zette en een zakencarrière glansrijk kon afsluiten met een chic huis in Madrid en een magnifieke villa aan zee i…Lees verder
Deze kleine roman uit 1994 wijkt nogal af van de drie eerder van de Spaanse schrijver Rafael Chirbes (1949-2015) vertaalde romans, die reacties van zeer uiteenlopende types op het einde van het fascisme toonden. De oude man die in een monoloog zichzelf voorstelt is er een van de oude stempel, vooral gesteld op orde, in zaken, gezin en gezindheid, waarmee niet in tegenspraak is dat hij er twee maîtresses op nahoudt en in het verleden op erotiek joeg - in een van de zijne gescheiden wereld. Zijn vrouw is trouwens helemaal een meesteres in de sociale maskerade. Na haar geheimzinnige dood leeft hij alleen met een robuuste huisknecht; hij moet nog afrekenen met zijn zoon, die (vooral politiek) niet naar hem wil aarden. Kortom, hij wil orde op zaken stellen. Een echt onsympathieke hoofdpersoon is al ongebruikelijk, zeker als die zichzelf voorstelt. Knap ingehouden en volgehouden, deze novelle, waar het vanaf de eerste regel wachten is op het schot van de jager, de dood natuurlijk. Kleine druk.

Over Rafael Chirbes

CC BY 3.0 - Foto van/door Hpschaefer

Rafael Chirbes Magraner (Tavernes de la Valldigna, 27 juni 1949 – aldaar, 15 augustus 2015) was een Spaans schrijver.

Een terugkerend thema in zijn werk is de Franco-tijd en de tegenstellingen die deze periode gaf in de generatie die toen opgroeide.

Hij stierf op 66-jarige leeftijd aan longkanker.

Werk (selectie)

 • Mimoun (Roman, 1988)
 • En la lucha final (Roman, 1991)
 • La buena letra (Roman, 1992)
 • Los disparos del cazador (Roman, 1994)
 • La larga marcha (Roman, 1996)
 • Mediterráneos (Reisverslag/Essays, 1997)
 • La caida de Madrid (Roman, 2000)
 • Viejos amigos (Roman, 2003)
 • El viajero sedentario: Ciudades (Essays, 2005)
 • Crematorio (Roman, 2007)
 • En la orilla (Roman, 2013)
 • París-Austerlitz (Roman, 2016)…Lees verder op Wikipedia