Boek
Meertalig

De mooiste van Rafael Alberti

Rafael Alberti (auteur), Koen Stassijns (samensteller)
* In de succesvolle reeks 'De mooiste van...' * Met een inleiding van Bart Vonck * Sterke poëzie, die gedreven wordt door een opmerkelijke gevoeligheid en een grote zuiverheid van expressie Op 28 oktober 1999 overleed in zijn woning in Andalusië op 96-jarige leeftijd de Spaanse dichter en schilder Rafael Alberti, de langstlevende mythe van de gouden generatie van 1927, die kunstenaars voortbracht
Titel
De mooiste van Rafael Alberti / samengebracht door Koen Stassijns ... [et al.]
Auteur
Rafael Alberti
Samensteller
Koen Stassijns
Taal
Meertalig, Spaans, Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2000
160 p.
Aantekening
Met Nederlandse en Spaanse teksten
ISBN
90-209-4028-7

Besprekingen

Samen met García Lorca, Vicente Aleixandre, Pedro Salinas e.a. maakte Rafael Alberti deel uit van de generatie van 1927 die in navolging van de Spaanse Gouden Eeuw het zilveren tijdperk, La Estad de Plata, werd genoemd. Allen werden ze sterk beïnvloed door de gebeurtenissen rond en tijdens de Spaanse burgeroorlog. Ideologisch leunden ze aan bij het socialisme terwijl ze zich artistiek verbonden voelden met strekkingen als het surrealisme, het modernisme en de avant-garde. Alberti zal die strekkingen verlaten voor een meer kritisch-realistische opvatting en zal zich, na een politieke stellingname voor het communisme, volop engageren, in het spoor van Neruda, bij wie hij na zijn vlucht uit Spanje in 1939 enige tijd zou verblijven alvorens in ballingschap te gaan naar Argentinië. Pas in 1975 keert hij terug naar Spanje, waar hij op 28 oktober 1999 zal overlijden, net geen 97 jaar oud en met op zijn blazoen het literaire 'geheugen van de Spaanse 20e eeuw' te zijn.

Het vee…Lees verder

Over Rafael Alberti

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Nemo

Rafael Alberti (El Puerto de Santa María, 16 december 1902 – aldaar, 27 oktober 1999) was een Spaans schrijver en dichter.

Leven en werk

Alberti werd geboren in een Andalusische familie met Italiaanse en Ierse wortels. Hij ging naar het Jezuïetencollege, maar al snel kwam zijn artistieke aanleg tot uiting, aanvankelijk in de schilderkunst en na een lange ziekteperiode vervolgens in de poëzie. Zijn eerste bundels, Marinero en tierra La amante en El alba de alhelí verschenen kort na elkaar in de periode 1925-1927 en stonden sterk onder invloed van de Portugese dichter Gil Vicente.

Na de 300e sterfdag van Luis de Góngora in 1927 vormde Alberti met nog een aantal dichters (onder wie Vicente Aleixandre) de „Generatie van 27“, die zich tot doel stelde poëzie te schrijven in de geest van Góngora en door te dringen tot het onderbewuste. Uiteindelijk leverde dat veelgeprezen dichtbundels op met een zekere surrea…Lees verder op Wikipedia

Suggesties