Boek
Nederlands

Ruiterlijke ridders

Rachel Wright (auteur), Martin Handford (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
In veel gekleurde tekeningen en korte teksten wordt verteld over het leven van ridders in de middeleeuwen. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Ridders
Titel
Ruiterlijke ridders / tekst Rachel Wright ; met de bekende Wally-figuren van Martin Handford
Auteur
Rachel Wright
Illustrator
Martin Handford
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Reemst, 2000
[24] p. : ill.
Aantekening
Vert. uit het Engels
ISBN
90-410-0951-5

Besprekingen

Wally, de bekende figuur van Martin Handford, is waarschijnlijk de meest gezochte persoon op aarde. Dit grappig ventje, intussen al vergezeld door zijn vriendin Wenda, zijn hondje Woef en Yllaw de schurk, bevindt zich hier in de wereld van de ridders. Bedoeling is om de lezer een brok informatie over ridders te verschaffen. De informatie is te fragmentarisch om van een geslaagd procédé te spreken. De belangrijkste informatie over de riddertijd is heel beknopt. Je leest stukjes over de wapenuitrusting, het steekspel, het kasteel en de aanval.
Het Waar is Wally-gehalte is nogal laag. Af en toe zie je wel een van de personages op de prenten, ga je n.a.v. een opzoeklijstje op zoek naar een aantal dingen. Een eenvoudige opdracht, aangezien de prenten weinig details bevatten. De zoekplaat achterin het boek is wel leuk en bevat talloze details waarbij alle mogelijke facetten van de riddertijd werden afgebeeld. Met dit soort prenten kun je uren bezig zijn. De tekst van het boek is goed …Lees verder
Op humoristische wijze worden allerlei wetenswaardigheden verteld over het riddertijdperk. Achtereenvolgens komen aan de orde: oorlogvoering, wapenuitrusting, opleiding tot ridder, ridderorden, toernooien, kastelen en de factoren die uiteindelijk leidden tot het einde van het tijdperk der ridders. De informatie is beknopt maar voldoende voor eenvoudige werkstukken bovenbouw basisschool. De lay-out is aansprekend, de gekleurde tekeningen maken het geheel meer inzichtelijk. In de illustraties worden de Wally-figuren uit de (zoek)prentenboeken van Wally gebruikt. Achterin is een grote, uitklapbare zoekplaat geplakt met zoekopdrachten. Voor kinderen vanaf ca. 9 jaar.