Boek
Nederlands

De dikke Vlo en Stiekel

Pieter Koolwijk (auteur), Linde Faas (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Floris (9) wordt elke dag gepest omdat hij zo klein is. Maar dan komt er een nieuw meisje in de klas, dat nog kleiner is dan Floris. Samen belanden ze in spannende avonturen. Floris leert van Stiekel hoe hij beter voor zichelf kan opkomen. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Bevat
Vlo en Stiekel
Vliegen zwammen
Onderwerp
Jezelf zijn, Magie
Titel
De dikke Vlo en Stiekel
Auteur
Pieter Koolwijk
Illustrator
Linde Faas
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2023 | Andere uitgaven
280 p. : ill.
ISBN
9789047713760 (hardback)

Besprekingen

Bundeling van twee verhalen over Floris en Stiekel*. De 9-jarige Floris is erg klein voor zijn leeftijd en wordt gepest door een groepje jongens uit zijn klas. Hij is doodsbang en weet er geen antwoord op. Tot er op een dag een nog kleiner meisje in de klas komt, dat zichzelf Stiekel (Stekel) noemt. Ze is nergens bang voor, ziet er altijd heel bijzonder uit en ze weet Floris, die in de klas Vlo genoemd wordt, zover te krijgen dat hij zich tegen het pesten gaat verzetten. Dat doet ze op een speciale manier. In het vervolg ‘Vliegen zwammen’** is Floris niet meer zo bang en braaf. Hij en Stiekel maken kennis met vlieg Smoes, leren de taal van vliegen verstaan en binden de strijd aan met de voodoomoeder. Vlo en Stiekel zijn een grappig tweetal dat elkaar goed aanvult. Stiekel roept kracht op bij Floris, waardoor hij inziet dat hij ook iets aan zichzelf moet veranderen om het pesten te laten stoppen. Naast het thema pesten, komen ook thema’s als anders zijn, magie en zelfs voodoo aan de or…Lees verder

Over Pieter Koolwijk

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Evelien Drenthen

Pieter Koolwijk (Gouda, 18 december 1974) is een Nederlandse kinderboekenschrijver. Zijn verhalen vallen onder de categorie fantasy, maar spelen zich over het algemeen af in de dagelijkse wereld. In ieder verhaal zit altijd een dieper liggend thema verwerkt.

Eerder werd hij in 2009 onderscheiden met de Unleash Award en in 2018 met de Cultuurprijs van de Gemeente Emmen. Zijn boek Bens Boot werd in 2016 bekroond met een Vlag en Wimpel. Zijn eerste Zilveren Griffel won Koolwijk in 2021 met Gozert, zijn zesde boek. Later ontving hij hiervoor ook de Gouden Griffel. In januari 2022 werd Koolwijk benoemd tot ereburger van Emmen.

Bibliografie

  • 2012 - Vlo en Stiekel (Lemniscaat). Met illustraties van Linde Faas
  • 2013 - Vliegen zwammen (Lemniscaat). Met illustraties van Linde Faas
  • 2015 - Bens boot (Lemniscaat). Met illustraties van Linde Faas
  • 2016 - Baas v…Lees verder op Wikipedia