Boek
Nederlands

Ik zou zo graag van jullie houden : een Vlaming op zoek naar Nederland

Ik zou zo graag van jullie houden : een Vlaming op zoek naar Nederland

Columns van een in Nederland werkzame Vlaamse journalist over de Nederlandse samenleving.
Extra onderwerp
Waargebeurd, volkskarakter, Nederland
Titel
Ik zou zo graag van jullie houden : een Vlaming op zoek naar Nederland
Auteur
Peter Vandermeersch
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2017
247 p.
Aantekening
Bevat columns die eerder verschenen zijn in De Standaard
ISBN
9789044635331 (paperback)

Besprekingen

Sinds de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) zijn de Belgen en de Nederlanders sterk uit elkaar gegroeid. In Nederland heerste sindsdien het calvinisme en de vrije handelsgeest, terwijl België als de Zuidelijke Nederlanden katholiek bleef en werd gedomineerd door de Spanjaarden, Oostenrijkers en sinds 1830 de Franstaligen. De Vlaamse auteur Vandermeersch (1961), journalist en hoofdredacteur van De Standaard en sinds 2010 van het NRC, schreef columns over de Nederlandse samenleving voor De Standaard, die in dit boek zijn gebundeld. Het blijkt dat hij zijn leven hier als een (kleine) cultuurschok heeft ervaren. Hij heeft een kritische visie op Nederland en hij lijkt niet erg positief over de Nederlanders (een typisch Belgisch verschijnsel). Bijna elke column heeft een negatief getinte titel (bijvoorbeeld Bangschijters, Ajax-idioten, Nederland is niet tolerant). Toch begint hij zo thuis te raken in dit land dat hij overweegt om een Nederlands paspoort aan te vragen. Een vat vol tegenstrijdi…Lees verder

Over Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch (Torhout, 23 februari 1961) is een Nederlandse journalist van Belgische afkomst die zowel hoofdredacteur was van De Standaard in België, als van NRC Handelsblad in Nederland.

Biografie

Vandermeersch werd geboren in Torhout en groeide op in Brugge, Veurne en Aalst. Hij studeerde geschiedenis in Gent, journalistiek in Parijs en politieke wetenschappen aan Harvard. Van 1988 tot 2010 werkte hij voor De Standaard. Hij begon er op de cultuurredactie en was nadien onder meer correspondent in Parijs en New York. In 1999 werd hij hoofdredacteur. In februari 2006 benoemde de Vlaamse Uitgeversmaatschappij, later dat jaar omgedoopt tot Corelio, hem tot algemeen hoofdredacteur van de krantendivisie. In die functie was Vandermeersch eindverantwoordelijk voor het redactionele beleid en de commerciële positionering van de verschillende Corelio-krantentitels.

Tijdens de periode dat hij bij De Standaard we…Lees verder op Wikipedia