Boek
Nederlands

De kant van Ada

Peter Middendorp (auteur)

‘Alsof het gister is gebeurd, zo scherp. Dertien jaar had ik niet geweten dat ik het wist, maar toen ik de politie zag, wist ik ineens dat ik het al die tijd had geweten.’ Zo, na dertien jaar zwijgen, verbreekt Ada Storkema de stilte. Waar Peter Middendorp in de meesterlijke roman Jij bent van mij haar echtgenoot, de dader, laat vertellen, geeft hij nu het woord aan haar. Sinds de fatale gebeur

Onderwerp
Schuld, Geweld, Vaders
Titel
De kant van Ada
Auteur
Peter Middendorp
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2024
170 p.
Aantekening
Vormt een tweeluik met Jij bent van mij
ISBN
9789403130125 (paperback)

Besprekingen

Wat doe je als je echtgenoot zijn straf voor moord uitzit? -Boek van de week

Het opvallendste boek uit het nieuwe aanbod

Peter Middendorp speelt opnieuw met de grenzen van true crime. Het meesterlijke Jij bent van mij krijgt een vervolg met De kant van Ada, en dit keer komt de vrouw van boer-moordenaar Tille aan bod.

In Jij bent van mij (2018) gaf Peter Middendorp een stem aan boer Tille Storkema, de verkrachter en moordenaar van de 16-jarige Rosalinde. De waargebeurde zaak rond Marianne Vaatstra bracht hem op het idee voor dit boek, maar Middendorp liet zich niet inperken door de regels van true crime. Hij gaf zichzelf alle vrijheid en dat resulteerde in een meesterlijke psychologische roman. Het nu verschenen De kant van Ada kun je zien als vervolg daarop.

Jij bent van mij draaide om Tille, die als jongetje het gevoel had dat hij niet werd gezien. Niet door zijn ouders, niet op school, nergens. Totdat hij in een discotheek Ada ontmoette. Zij zag hem wel staan en sprak hem aan. Diezelfde avond nog bood ze hem achter de naburige sporthal haar achterwerk aan.

Die eerste keer leek het fundament van hun seksleven te leggen: Ada was altijd beschikbaar. Na een aantal jaren - ze waren inmiddels getrouwd en hadden twee kinderen - kwam daar verandering in. Ada gaf steeds vaker niet thuis …Lees verder

Recensie: De kant van Ada -En toch bleef ze

Peter Middendorp diept het verhaal uit van de vrouw die een figurant was in zijn meesterlijke roman Jij bent van mij. Dit boek beklijft minder.

In Jij bent van mij (2018) gaf Peter Middendorp een stem aan boer Tille Storkema, de verkrachter en moordenaar van de 16-jarige Rosalinde. De geruchtmakende zaak rond Marianne Vaatstra bracht hem op het idee voor dit boek, maar Middendorp liet zich niet inperken door de regels van het true-crime-genre. Hij gaf zichzelf alle vrijheid en dat resulteerde in een meesterlijke psychologische roman. Het nu verschenen De kant van Ada kun je zien als vervolg op die roman.

Jij bent van mij draaide om Tille, die als jongetje het gevoel had dat hij niet werd gezien. Niet door zijn ouders, niet op school, nergens. Totdat hij in een discotheek Ada ontmoette. Zij zag hem wel staan en sprak hem aan. Diezelfde avond nog bood ze hem achter de naburige sporthal haar achterwerk aan.

Die eerste keer leek het fundament van hun seksleven te leggen: Ada was altijd beschikbaar. Na een aantal jaren - ze waren inmiddels getrouwd en hadden twee kinderen - kwam daar verandering in. Ada gaf steeds…Lees verder

Over Peter Middendorp

Peter Middendorp (Emmen, 3 oktober 1971) is een Nederlandse schrijver en journalist.

Levensloop

De vader van Middendorp was eigenaar van een Blokker-filiaal in Emmen. Peter Middendorp werd twee keer van de middelbare school gestuurd en ging werken. Hij keerde terug in de schoolbanken en rondde uiteindelijk het vwo af. Daarna volgde hij de studie Geschiedenis en Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn studie schreef hij reportages, hoofdzakelijk voor HP/De Tijd. In diezelfde periode publiceerde hij de verhalenbundel Eerst had ik een leuke vriendin (2006) en de romans Noordeloos (2002) en Amateur (2005).

Middendorp werd bekend met zijn column Lange Poten voor het gratis nieuwsblad De Pers vanaf 2007. Daarin positioneerde hij zich uitdrukkelijk als buitenstaander en deed op die manier verslag van de politieke ontwikkelingen op het Haagse Binnenhof. Zijn columns werde…Lees verder op Wikipedia