Boek
Nederlands

Vijf grotesken

Paul Van Ostaijen (auteur), Dirk Leyman (nawoord)
Paul van Ostaijen trekt van leer tegen de wantoestanden van zijn tijd. Elke logica komt er genadeloos op losse schroeven te staan. De stad en de erotiek zijn de stuwende krachten in deze nieuwe selectie van vijf grotesken.
Bevat
Het bordeel van Ika Loch
De stad der opbouwers
Werk en spaar!
Camembert, of De gelukkige minnaar
De gehouden hotelsleutel, of De kleine, domme daad
Onderwerp
Grotesken
Titel
Vijf grotesken
Auteur
Paul Van Ostaijen
Nawoord
Dirk Leyman
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Voetnoot, 2010
119 p.
ISBN
9789078068570 (paperback)

Besprekingen

Bundeltje in de Belgica-reeks, die zich tot doel stelt korte, vaak onontgonnen of onbekende korte verhalen te publiceren. Van Ostayen (1896-1928) is vooral als experimentele dichter bekend, maar zijn werk bevat ook proza, waaronder deze vijf groteske verhalen: inderdaad soms grillige, uitzonderlijke en wonderlijke verhalen. Stuk voor stuk uiterst opmerkelijke uitvergrotingen van allerlei wantoestanden in zijn tijd. Maar ze zijn geschreven in een voorbeeldig proza, soms wat archaïsch van woordgebruik, maar altijd fijnzinnig en trefzeker, vooral speels en grimmig als de erotiek en de stad ter sprake komen. Hij probeert de mensen voor de gek te houden en hij wilde de wereld van de absolute verkeerdheid beschrijven. Alle grotesken zijn pas op het eind van zijn leven geschreven en ook lang onbekend gebleven. Met een deskundig nawoord van Dirk Leyman. Pocket; normale druk.

Over Paul Van Ostaijen

Leopold Andreas (Paul) van Ostaijen (Antwerpen, 22 februari 1896 – Miavoye-Anthée, 18 maart 1928) was een modernistisch Vlaams dichter en prozaschrijver. Bij het grote publiek is hij vooral bekend om gedichten als Huldegedicht aan Singer, Rijke Armoede van de Trekharmonica, Alpejagerslied, Boem Paukeslag, Avondgeluiden, Melopee en Marc groet 's morgens de dingen. Op het einde van de Eerste Wereldoorlog is hij naar Duitsland gevlucht.

Biografie

Jeugdjaren

Paul van Ostaijen was het jongste kind van een Nederlandse vader, afkomstig uit Steenbergen, en een Belgische moeder, afkomstig uit Rekem. Bij zijn geboorte kreeg hij de Nederlandse nationaliteit. Op zijn tweeëntwintigste verkreeg hij ook de Belgische nationaliteit.

Op de middelbare school in Antwerpen stond Van Ostaijen bekend als een enfant terrible. Na van het Antwerpse Onze-Lieve-Vr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties