Boek
Nederlands

Orla de kikkerslikker

Orla de kikkerslikker

Doelgroep:
Alle leeftijden
De jongetjes uit het dorp zijn eigenlijk een beetje bang voor de lange lefgozer Orla. Maar ze merken dat je hem best te slim af kunt zijn. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Extra onderwerp
Makkelijk lezen, humor
Titel
Orla de kikkerslikker / tekst en tek. van Kirkegaard, ole Lund
Auteur
Ole Lund Kirkegaard
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Orla Fro-Snapper
Uitgever
Amsterdam: Kosmos, 1973 | Andere uitgaves
83 p. : ill.
ISBN
90-215-0369-7

Andere talen:

Besprekingen

Een 7-jarig Deens jongetje, klein van stuk, verzeilt samen met zijn vriendjes in allerlei situaties, waarin de lange slungel Orla altijd de hoofdfiguur is. Een verhaal in de ik-vorm met afwisselend komische, flauwe of spannende situaties. De Deense origine is qua vertaling niet merkbaar. Wél is duidelijk dat, gezien de beschreven situaties, het verhaal niet in Nederland speelt. De bladspiegel is duidelijk; het verhaal is in tien getitelde hoofdstukken verdeeld. Op elke pagina staat een goed bij het verhaal passende, vaak komische zwart-witpentekening. Het taalgebruik is goed, maar wel moeilijk voor de beoogde lezersgroep. Mooie vormgeving, aantrekkelijke omslagillustratie. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.

Over Ole Lund Kirkegaard

Ole Lund Kirkegaard (spreek uit: kier-ke-goor) (Aarhus, 29 juli 1940 - Juelsminde, 24 maart 1979) was een Deens schrijver van kinderboeken. Zijn boeken gingen voornamelijk over de relatie tussen kinderen en volwassenen. De hoofdrolspeler was vaak een antiheld.

Biografie

Na de middelbare school voer Ole Lund Kirkegaard enige tijd op een tanker. Hij had veel last van zeeziekte en moest daardoor stoppen met de zeevaart. Hierna heeft hij les gegeven op verschillende basisscholen, totdat een van zijn verhalen een prijs won, in 1966. Hij schreef hierna 9 andere boeken.

Ole Lund Kirkegaard overleed op 24 maart 1979 nadat hij dronken in de sneeuw was gevallen en doodvroor. Hij werd 38 jaar.

Bibliografie

De volgende boeken van Kirkegaard werden in het Nederlands vertaald: