Een Nederlandse bestuursambtenaar in Indie͏̈ komt in conflict met een inlandse vorst
Titel
Max Havelaar
Auteur
Multatuli
Verteller
Job Cohen
Bewerker
Gijsbert Van Es
Uniforme titel
Max Havelaar, of De koffiveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappy
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2010
7 cd's
Speelduur
8 uur
ISBN
9789047610021

Andere formaten:

Besprekingen

Dit luisterboek is een integrale weergave van het gelijknamige boek*, dat hertaald en bewerkt is door Gijsbert van Es, redacteur van NRC-Handelsblad. Hij heeft flink aan de tekst gesleuteld. Zinnen en alinea's zijn ingekort, 'langdradige' hoofdstukken zijn bewerkt en de spelling is geactualiseerd. Woorden die de huidige lezer onbekend zijn, zijn door moderne synoniemen vervangen ('bijvoorbeeld femelarij'). Aan elk hoofdstuk laat de hertaler een korte introductie voorafgaan. Wie bekend is met de oorspronkelijke editie, zal het typerende taalgebruik, de spelling enz. missen. Maar deze hertaling is een noodzakelijke impuls om voor deze roman nieuwe lezers en luisteraars te vinden en middelbare scholieren weer met deze klassieker in aanraking te brengen. Ouderwets is nu geen argument meer. Een geslaagde uitgave. Met een nawoord van voorlezer Job Cohen.

Over Multatuli

Eduard Douwes Dekker (Amsterdam, 2 maart 1820 – Ingelheim am Rhein, 19 februari 1887) was een Nederlandse auteur en bestuursambtenaar die vooral bekend is geworden vanwege zijn roman Max Havelaar, of De koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij, die in 1860 verscheen onder het pseudoniem Multatuli (Latijn voor 'ik heb veel (leed) gedragen' [=multa tuli]). Hij schreef ook toneelstukken, pamfletten - soms in briefvorm - en aforismen.

Douwes Dekker groeide op in Amsterdam en trok in 1838 met zijn vader naar Batavia in Nederlands-Indië (het tegenwoordige Indonesië), waar hij in 1839 een baan als ambtenaar verwierf. Daar zag hij de vele wantoestanden onder verantwoordelijkheid van het Nederlandse koloniale bewind.

Zijn debuutroman, de kaderroman Max Havelaar, hekelt op basis van zijn eigen ervaringen de behandeling van de plaatselijke bevolking door Nederlandse en Nederlands-Indische bestuurders. De van 1862 tot 1877 verschen…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek