Boek Nederlands

Massastrandingen

Moya De Feyter (auteur)

Massastrandingen

Moya De Feyter (auteur)
Moderne poe͏̈zie in verschillende vormen en stijlen (zowel poe͏̈tisch als prozai͏̈sch) en over verschillende onderwerpen.
Titel
Massastrandingen
Auteur
Moya De Feyter
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag, © 2019
112 p.
ISBN
9789460017865 (paperback)

Besprekingen

Alles naar de haaien

Poëzie. In de bundel Massastrandingen weet Moya De Feuter hét probleem van haar generatie in literatuur te vangen; de natuur, die we met z'n allen kapot maken.

In de tweede bundel van Moya De Feyter, die in 2018 debuteerde met Tot iemand eindelijk, gaat eigenlijk alles naar de haaien. Er is een sinaasappelboom die bloedt tot het tijd wordt hem om te hakken, er zijn ringen die van vingers worden gesneden, er is een oma aan het eind van haar dagen, en er is de natuur, die we verwoesten waar we bijstaan.

Bij De Feyter stevent alles af op vernietiging, vandaar de titel van deze bundel: Massastrandingen. Misschien drukt de dichter dat nog het meest symbolisch uit door het motief van de walvis, maar bij haar vinden we geen bezeten kapitein Ahab die uiteindelijk wordt opgeslokt door Moby Dick. Waar de negentiende-eeuwse personages van Herman Melville nog ondergeschikt zijn aan de natuur (al zitten ze die al wel met harpoenen achterna), spreekt uit De Feyters poëzie een wereldbeeld waarin de mensheid haar natuurlijke omgeving onherstelbaar uitroeit. Zelfs een schildpad ziet er voor deze dichter uit 'alsof hij nadenkt / over de gevolge…Lees verder

Flinke bundel moderne poëzie met verschillende onderwerpen, vormen en stijlen (poëtisch, prozaïsch etc.). Terugkerend zijn een sinaasappelboom waarin een dode pop hangt, een familiesetting in een woonkamer, walviskennis en een oma (eerst thuis, later in een ziekenhuis). In de tekst heerst enorm respect voor alle vormen van leven en een continu gevoel van de beladenheid van vlak voor een verwachte gebeurtenis: de stilte voor een storm. Het geheel lijkt een absurdistische waas die ruimte biedt voor surrealistische uitingen, waar tussen de regels door een sterke trek van en hang naar familie sijpelt. De afzonderlijke onderdelen zijn in verschillende lettertypes en lettergroottes en kolommen geprint en lijken deels meerdere stemmen (eventueel van de ik-figuur) te vertegenwoordigen. De inhoud en betekenis blijven grotendeels abstract, waardoor voor elke lezer een persoonlijke betekenis aanwezig kan zijn. Het zorgt voor een opzwepend effect dat het onderbewuste en de emotie van de lezer raa…Lees verder