Boek
Nederlands

De sinksenfoor : een tapijt vol beweging

Michel Follet (auteur)
+1
De sinksenfoor : een tapijt vol beweging
×
De sinksenfoor : een tapijt vol beweging De sinksenfoor : een tapijt vol beweging

De sinksenfoor : een tapijt vol beweging

Overzicht in woord en beeld van heden en verleden van de jaarlijkse Antwerpse kermis.
Onderwerp
Kermissen
Titel
De sinksenfoor : een tapijt vol beweging
Auteur
Michel Follet
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Vrijdag, 2009
204 p. : ill.
ISBN
9789460010446

Besprekingen

De Antwerpse sinksenfoor is een jaarlijks evenement, dat rond 'Sinksen' - een uit het Grieks afgeleid Antwerps woord voor Pinksteren - tienduizenden bezoekers aantrekt. Dat Michel Follet, bekend van radio en televisie, wat heeft met kermissen bleek al uit publicaties zoals Foorwaarts (1987) en Roulez, roulez: een draaiboek van de kermis (1999). De Sinksenfoor, die al een tijdje plaatsvindt op de gedempte Zuiderdokken neemt voor hem echter een speciale plaats in. Deze kleurrijke en wervelende kermis, die in De sinksenfoor treffend wordt omschreven als 'een tapijt vol beweging', slaat elk jaar voor zes weken haar tenten, kramen, gebakkramen, attracties, cakewalks, roetsjbanen en spookkastelen op. Honderden foorkramers vergasten bezoekers op spel en vermaak, met als hoogtepunt de sensationele en duizelingwekkende technologische nieuwigheden die het telkens nog 'sneller' en 'hoger' laten gaan dan het jaar voordien.
De sinksenfoor is een sprankelend en luiste…Lees verder
In dit boek schetst radiopresentator Michel Follet een beeld van de 'Sinksenfoor', de kermis die jaarlijks vanaf Pinksteren voor een zestal weken plaatsvindt op de gedempte Zuiderdokken in Antwerpen. De Sinksenfoor is overeenkomstig het onderwerp een sprankelend kijk- en leesboek geworden met een achttiental gevarieerde hoofdstukken over de hoogtepunten uit de geschiedenis van de kermis en een aantal typische thema's in verband met het kermisleven. De tekst wordt verlucht met tal van luchtopnamen, recente kleurenfoto's en archiefbeelden uit de tijd toen de Sinksenfoor nog plaatsvond op de Antwerpse leien. Uit dat alles blijkt vooral dat de kermis sterk geëvolueerd is en gelijke tred hield met de smaak van het volk en de evolutie van de stad. Follet laat je niet alleen kennismaken met een resem attracties uit het verleden en talloze kleurrijke uitbaters, maar nam ook tal van anekdotes op van kermisartiesten, initiatiefnemers, buurtbewoners enzovoort. Een mooie hulde aan een legendarisc…Lees verder

Over Michel Follet

Michel Follet (Mortsel, 16 december 1959) is een Vlaams radio- en tv-presentator.

Biografie

Follet studeerde klassieke humaniora op het OLVE in Edegem. Hierna begon hij zijn hogere studies aan het RITCS in Brussel.

Radiocarrière

Hij begon zijn carrière bij verschillende vrije radiozenders. Verder was Follet als radiopresentator en producent werkzaam bij de VRT. Hij begon in 1982 bij Radio 2, Omroep Brabant. In 1989 won Follet de Prijs van de Radiokritiek voor Dag en Dauw. Hij presenteerde de radioprogramma's Oordegelijk en Kop of Flet, de nachtradio Twee tot Twee en werd later een van de stemmen van FunkyTown.

In 1992 was hij medeoprichter van Radio Donna. Hij presenteerde daarvoor acht jaar Jabbedabbedoe. In het weekend was hij present met de Hitkwis en Buffet Follet. Hij bleef er …Lees verder op Wikipedia