Boek
Nederlands

Rechtvaardigheid : wat is de juiste keuze?

Rechtvaardigheid : wat is de juiste keuze?

Beschouwing over rechtvaardigheid in de meest uiteenlopende gebieden en kwesties, en de morele dilemma's waarmee we dan te maken krijgen.
Titel
Rechtvaardigheid : wat is de juiste keuze?
Auteur
Michael J. Sandel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Justice : what's the right thing to do?
Editie
7
Uitgever
Baarn: Ten Have, 2013
349 p.
ISBN
9789025901820 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

De auteur, politiek filosoof, hoogleraar bestuurskunde aan Harvard en adviseur van de Amerikaanse president, is onder meer bekend van 'Liberalism and the limits of justice' (1982). 'Rechtvaardigheid' is zijn opus magnum en is gebaseerd op een reeks colleges die door duizenden bezocht werden. Hoe we denken over rechtvaardigheid, en met welke morele dilemma's we dan te maken krijgen, en wat daar de gevolgen van zijn, wordt duidelijk gemaakt door simpele voorbeelden uit de praktijk te toetsen aan verschillende standpunten (utilitarisme, neoliberalisme, de politieke filosofie van John Rawls, Stuart Mill en Kant, egalitarisme etc.). Het is een uitnodiging om je eigen visie over rechtvaardigheid aan een kritisch onderzoek te onderwerpen om er achter te komen wat je er van vindt en waarom. Bonuscultuur, de Afghaanse oorlog, immigratie, globalisering, positieve discriminatie, draagmoederschap, je kunt het zo gek nog niet bedenken: het komt aan de orde. Sandel leert ons er over te oordelen. He…Lees verder

Over Michael J. Sandel

CC BY 3.0 - Foto van/door MeJudice

Michael Joseph Sandel (Minneapolis (Minnesota), 5 maart 1953) is een Amerikaans filosoof, gespecialiseerd in de politieke filosofie. Sandel behoort tot de communitaristische stroming binnen de politieke filosofie. Hij werd vooral bekend met zijn boek Liberalism and the Limits of Justice, dat hij in 1982 schreef als reactie op de liberale theorie die John Rawls ontwikkelde in zijn werk A Theory of Justice. In zijn kritiek stond de notie van de "unencumbered self" (het onbelaste zelf) centraal.

Momenteel is Michael Sandel actief als professor aan de faculteit politieke wetenschappen aan de Harvard-universiteit.

Biografie

In 1975 studeerde Sandel af aan de Brandeis University. Hij zette zijn studies verder voort als doctorandus onder Charles Taylor en ontving zes jaar later zijn doctoraat van het Balliol College te Oxford.

Sinds 1980 geeft hij de politieke filosofie aan de Harvard University. Zijn less…Lees verder op Wikipedia