Boek
Nederlands

Politiek en moraal : filosofie voor het publieke debat

+1
Politiek en moraal : filosofie voor het publieke debat
×
Politiek en moraal : filosofie voor het publieke debat Politiek en moraal : filosofie voor het publieke debat

Politiek en moraal : filosofie voor het publieke debat

Kritische essays over de toepassing van het marktmechanisme op alle gebieden van het leven en het politieke liberalisme.
Titel
Politiek en moraal : filosofie voor het publieke debat
Auteur
Michael J. Sandel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Public philosophy : essays on morality in politics
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Ten Have, © 2016
343 p.
ISBN
9789025905415 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Michael Sandel (geboren in 1953) is hoogleraar politieke filosofie aan Harvard University. In deze uitgave, die bestaat uit 26 essays, onderverdeeld in drie delen, zet hij zijn denkbeelden uiteen. Hij benadrukt hierin de rol van de moraal in de politiek. Tevens meent hij dat het marktmechanisme niet op alle terreinen van het leven toegepast kan worden. Met name in deel III komen enkele bezwaren tegen het politieke liberalisme naar voren. Vooral de visie van de politieke filosoof John Rawls (1921-2002) onderwerpt Sandel aan kritiek. Te veel aspecten van het menselijk bestaan, zoals morele overwegingen en het streven naar het goede leven, houden de liberalen buiten beschouwing. Politieke filosofie is nodig om richting te geven aan het politieke handelen en dit te doordenken. Deze uitgave, afgesloten met een notenapparaat en literatuuropgave, voorziet hierin, maar is door haar abstracte karakter slechts toegankelijk voor lezers met een uitgebreide voorkennis.

Over Michael J. Sandel

CC BY 3.0 - Foto van/door MeJudice

Michael Joseph Sandel (Minneapolis (Minnesota), 5 maart 1953) is een Amerikaans filosoof, gespecialiseerd in de politieke filosofie. Sandel behoort tot de communitaristische stroming binnen de politieke filosofie. Hij werd vooral bekend met zijn boek Liberalism and the Limits of Justice, dat hij in 1982 schreef als reactie op de liberale theorie die John Rawls ontwikkelde in zijn werk A Theory of Justice. In zijn kritiek stond de notie van de "unencumbered self" (het onbelaste zelf) centraal.

Momenteel is Michael Sandel actief als professor aan de faculteit politieke wetenschappen aan de Harvard-universiteit.

Biografie

In 1975 studeerde Sandel af aan de Brandeis University. Hij zette zijn studies verder voort als doctorandus onder Charles Taylor en ontving zes jaar later zijn doctoraat van het Balliol College te Oxford.

Sinds 1980 geeft hij de politieke filosofie aan de Harvard University. Zijn less…Lees verder op Wikipedia