Boek
Nederlands

Een zondvloed, een slang, een ark en een mandje : bijbelverhalen voor kinderen

Meir Shalev (auteur), Jeska Verstegen (illustrator)

Een zondvloed, een slang, een ark en een mandje : bijbelverhalen voor kinderen

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Bewerking van zes bekende bijbelverhalen uit het Oude Testament. Met kleurentekeningen. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Bijbel
Titel
Een zondvloed, een slang, een ark en een mandje : bijbelverhalen voor kinderen / Meir Shalev ; ill. van Jeska Versteegen
Auteur
Meir Shalev 1948-2023
Illustrator
Jeska Verstegen
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Mabboel, nachasj oe-sjtee tevot
Uitgever
Amsterdam: Vassallucci, 2002
[36] p. : ill.
ISBN
90-5000-622-1

Besprekingen

Meir Shalev is een bekend joods auteur van onderwerpen die de bijbel betreffen. Dit is de eerste maal dat hij zich aan het hervertellen van bijbelverhalenvoor kinderen waagt. In zijn voorwoord schrijft de auteur dat hij het belangrijk vindt bijbelverhalen door te vertellen zoals ze al generaties lang zijn doorverteld. In dat voorwoord werpt hij ook wat bloemetjes naar illustrator Jeska Verstegen. De illustraties zijn inderdaad erg leuk -- en dat begint al op de schutbladen van het boek -- maar ze beantwoorden niet altijd aan de eisen die gesteld worden aan illustraties voor een bijbelverhaal. Bv. God kijkt toe op een wolk, heeft een aureool... Dergelijke illustraties voeden een bepaald godsbeeld dat godsdienstpsychologen liever niet bevorderd zien. Soms lijkt het ook of Jeska Verstegen sommige aspecten of figuren uit de verhalen een beetje belachelijk wil maken, al kun je ook zeggen dat ze dit enkel humoristisch bedoelt. Dat is bv. het geval voor de engelen die kalende oudere heren zi…Lees verder
De bekendste Israëlische schrijver Meir Shalev heeft veel succes gehad met zijn bewerking van de Hebreeuwse Bijbel (Oude Testament) voor volwassenen. Hij heeft het ook voor kinderen gedaan met een beperkte selectie uit Genesis en Exodus: Adam en Eva, Noach, Toren van Babel, Abraham, Jozef en Mozes' jeugd. De navertelling volgt de bijbeltekst met een beperkt aantal toevoegingen. De vertelstijl is vlot en de nadruk ligt op het verhaal, niet op de boodschap van de tekst. Echt vernieuwend is zijn aanpak niet te noemen en de keuze van verhalen is nogal stereotiep. Maar voor kinderen die nog niet veel van de bijbel weten, is dit een leuke introductie. De vele grappige, ook paginagrote, aquarellen van Jeska Verstegen verhogen het leesplezier. Voor zelf lezen staat er wel erg veel tekst op een bladzijde. Het boek lijkt daarom vooral een voorleesboek voor kinderen vanaf ca. 6 jaar. De vertaling uit het Hebreeuws leest vloeiend. Een inhoudsopgave ontbreekt.

Over Meir Shalev

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Geen machineleesbare auteur aanwezig. Op basis van auteursrechtclaims wordt auteur Beny Shlevich aangenomen.

Meir Shalev (Hebreeuws: מאיר שלו) (Nahalal, 21 juli 1948 – Alonei Abba, 11 april 2023) was een Israëlische schrijver.

Hij is bekend geworden door zijn ironische sketches op de Israëlische radio en televisie. Nadat hij de televisie vaarwel zei, begon hij aan zijn schrijverscarrière. Zijn eerste boek kwam in Nederland uit in 1989 onder de titel 'Russische roman'.

Shalev schreef ook non-fictie en kinderboeken.

Prijzen

  • Juliet Club Prize (Italië)
  • Chiavari (Italië)
  • Entomological Prize (Israël)
  • WIZO Prize (Frankrijk, Israël, Italië)
  • Brenner Prize, Israëls hoogste literaire onderscheiding voor Een duif en een jongen.

Boeken

Fictie

  • 1990 Russische roman
  • 1992 De kus van Esau
  • 1994 De vier maaltijden
  • 1998 De grote vrouw
  • 2003 Fontanel…Lees verder op Wikipedia