Boek Nederlands

Tram Bxl : kijk- en zoekboek

Marjolein Pottie (illustrator)
+1
Tram Bxl : kijk- en zoekboek
×
Tram Bxl : kijk- en zoekboek Tram Bxl : kijk- en zoekboek

Tram Bxl : kijk- en zoekboek

Marjolein Pottie (illustrator)
  • Vanaf 3-5 jaar
Een tram rijdt door Brussel. Onderweg stappen allerlei mensen in en uit. Hardkartonnen tekstloos prentenboek met paginagrote zoekplaten in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Brussel Verkeer
Titel
Tram Bxl : kijk- en zoekboek
Illustrator
Marjolein Pottie
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2019
[28] p. : ill.
Aantekening
Een IBBY silent book
ISBN
9789401460934 (hardback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands (andere uitgaves)

Besprekingen

Net als Tom Schamp in Otto in de stad (2008) brengt Marjolein Pottie een ode aan Brussel in een kijk- en zoekboek. In Tram BXL wordt Brussel expliciet geïdentificeerd: 'BXL' staat er naast de titel op het voorplat en de titelpagina, en op elke zoekplaat geeft een tweetalig bordje telkens de Brusselse locatie in kwestie aan. Zo gaat de tram van de Heizel naar Turn & Taxis, IJzer (Koekelberg), Klein Kasteeltje, Beurs, Lemonnier, Zuid, Marollen, Jubelpark en het Zoniënwoud. De locaties worden opgeroepen aan de hand van het bekendste gebouw en andere kenmerken, maar enkele keren wordt de omgeving erg naar de achtergrond verdrongen om de tram voorrang te geven. Vreemd is wel dat je nergens tramsporen ziet. Op die tram stappen passagiers voortdurend op en af: Japanse toeristen, circusartiesten bij Turn & Taxis, een multicultureel gezelschap aan het Klein Kasteeltje, de Zuidmarkt en de Marollen. Enkelen blijven langer zitten: een valsspelende loper die in het Jubelpark de wedst…Lees verder
Vanaf station Heizel rijdt de tram door Brussel naar eindstation Zonienwoud. En dan zonder passagiers, behalve eentje die in slaap was gesukkeld, naar de remise. De bestuurder van de tram gaat dan op de fiets naar huis, waar hij op zolder een stad in miniatuur heeft gebouwd waar hij met een tram speelt. Groot vierkant prentenboek met afgeronde hoeken en hardkartonnen pagina's. Na elke spread rijdt de tram naar de volgende halte (tegen de achtergrond van Brussel). In de tram, maar ook in andere voertuigen en op de haltes gebeurt er van alles, en soms is een verhaal (de ontmoeting van een verliefde jongen en meisje) over meer pagina’s verdeeld. De illustraties zijn eenvoudig, zwart omlijnd, met veel kleuren. Er is enorm veel te zien op elke spread en dat biedt de kans om samen allerlei verhalen te verzinnen. Voorin staan uitsneden met vragen daaronder die als zoekopdracht dienen (zonder vermelding van de pagina waarop de antwoorden te vinden zijn). Achter in het boek een cultureeel dive…Lees verder

Tram BXL

In dit kleurrijke zoekboek word je meegenomen voor een tramrit doorheen Brussel. Je ontdekt er tal van leuke plaatsen. Zo zoeft de tram voorbij de Heizel, het Klein Kasteeltje, de Marollen, het Zoniënwoud … Maar voor een kleuter die deze stad niet kent, is het gewoon een leuk zoekboek waar veel te beleven valt.
Aan elke halte stappen nieuwe personages op en af. In de tram zelf valt er ook heel wat te beleven. Zo zie je bijvoorbeeld een sportieve man de tram opstappen en plaats nemen. Maar wanneer dan een oudere dame op de tram geen plaats vindt, blijft onze ‘sportieve’ jongen gewoon zitten. Wanneer ze aan het stadion aankomen, sprint onze ‘sportieve’ jongen eruit om zo als eerste de finish van een loopwedstrijd te bereiken. Zo kan je wel een aantal figuren volgen doorheen dit zoekboek. Stof om over na te denken en om over te discussiëren met de kleuters ontbreekt hier duidelijk niet!
Aan het begin van het boek krijg je ook nog enkele zoekopdrachten die je alvast op weg kun…Lees verder