Boek
Spaans

Cinco esquinas

Een rijke industrieel in Peru raakt in een sekschandaal verwikkeld, terwijl zijn vrouw een relatie begint met de vrouw van zijn beste vriend; dit alles speelt met op de achtergrond de terreur die heerste onder president Fujimori in de jaren '90.
Titel
Cinco esquinas
Auteur
Mario Vargas Llosa
Taal
Spaans
Uitgever
Barcelona: Alfaguara, 2016
314 p.
ISBN
9788420418964 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

De Peruaanse auteur Mario Vargas Llosa (1936) combineert in deze roman thema’s uit eerdere boeken zoals ‘Los cuadernos de don Rigoberto’ en ‘La fiesta del Chivo’ met de recente historie van zijn land ten tijde van president Fujimori en zijn adviseur Montesinos. Een aantal verhaallijnen loopt door elkaar en ze worden op ingenieuze wijze met elkaar verbonden. De welgestelde industrieel Enrique Cárdenas raakt in een seksschandaal verwikkeld, net terwijl zijn vrouw een lesbische relatie begint met de vrouw van zijn beste vriend Luciano. De eigenaar van een roddelblaadje Rolando Garro onthult het seksschandaal en wordt kort daarna vermoord. Garro en zijn medewerkers wonen in de buurt van Cuatro Esquinas, een bekend kruispunt in een marginale wijk van Lima, vandaar de titel. Het boek is losjes gebaseerd op historische feiten en reconstrueert op geloofwaardige wijze de angst die in Peru heerste in de jaren negentig, met aan de ene kant de terreur van guerrillagroepen zoals Sendero Luminoso e…Lees verder

Over Mario Vargas Llosa

CC BY 3.0 - Foto van/door Manuel González Olaechea y Franco

Jorge Mario Pedro Vargas Llosa (Arequipa, 28 maart 1936) is een Peruaans schrijver. Hij wordt beschouwd als een van de leidende denkers en schrijvers van Latijns-Amerika. Hij is de winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur 2010.

Leven en werk

Vargas Llosa werd geboren in het gezin van Ernesto Vargas Maldonado en Dora Llosa Ureta, die op het ogenblik van zijn geboorte reeds van elkaar waren gescheiden. Hij ontmoet zijn vader voor het eerst op 10-jarige leeftijd. Vader Vargas wilde hem liever naar een militaire academie sturen, maar zoonlief kiest voor een opleiding in de literatuur en rechten aan de Universiteit San Marcos van Lima. Tijdens zijn studies ging hij reeds aan de slag als journalist.

Vargas Llosa schrijft maatschappelijk betrokken romans in een vernieuwende stijl. Het leven wordt beschreven als een nooit aflatende strijd om het bestaan. In het werk van de Peruaan spelen vaak gewelddadige figuren een rol, me…Lees verder op Wikipedia

Suggesties