Boek
Nederlands

Het boek

Marije Tolman (illustrator), Ronald Tolman (illustrator)
Uit de lucht dwarrelen allemaal boeken naar beneden. Olifant vangt er een op en kan niet meer stoppen met lezen. De panters vluchten weg als er nog meer boeken uit de lucht vallen, maar de pingui͏̈ns lijken erg gei͏̈ntereresseerd. Groot tekstloos prentenboek met sfeervolle illustraties in zachte kleuren. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Lezen, Fantaseren, Boeken
Titel
Het boek
Illustrator
Marije Tolman Ronald Tolman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Kinderboeken Uitgeverij, 2017
[32] p. : ill.
ISBN
9789045120942 (hardback)

Besprekingen

Er komen boeken uit de lucht dwarrelen en olifant krijgt er een in handen. Hij komt in verschillende werelden terecht die bol staan van schoonheid of guurheid en waarin allerlei dieren wonen en waar van alles gebeurt, maar niets kan olifant afleiden van het lezen. Als er weer boeken neerdalen, vluchten de zwarte panters en de zeeschildpadden. De begeestering is het grootst bij de kudde pinguïns die massaal een bibliotheek opzoeken, eindigend met een paar lezende beesten. Dit is allemaal te zien in dit prachtige tekstloze prentenboek, in hetzelfde grote formaat als de eerdere uitgaven 'De boomhut' (bekroond met een Gouden Penseel) en 'Het eiland'*. De rolverdeling: vader Ronald Tolman maakt de sfeervolle etsen die het decor vormen en dochter Marije schetst de bijbehorende dieren. De kleurstelling en de sfeer van de leefgebieden zijn uitstekend getroffen. Dit kunstzinnige en de verbeelding prikkelende prentenboek vergt inventiviteit van de ‘voorlezer’ omdat er bv. ook een religieuze dui…Lees verder

Over Marije Tolman

Marije Tolman (1976) is een Nederlandse tekenaar van prentenboeken.

Leven en werk

Tolman is een dochter van de beeldend kunstenaar Ronald Tolman uit Beuningen. Zij groeide op in deze Gelderse plaats. Zij werd als grafisch ontwerper opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ook studeerde zij aan het Edinburgh College of Art in Schotland. Na haar opleiding legde zij zich toe op het illustreren van kinderboeken. Haar werk werd niet alleen in Nederland maar ook in Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Korea, Mexico, Portugal, Spanje en de Verenigde Staten uitgegeven. Samen met haar vader maakte zij De Boomhut, dat in 2010 bekroond werd met het Gouden Penseel.

Haar werk werd onder meer geëxposeerd in het Kinderboekenmuseum in Den Haag, de Kunsthal Rotterdam en het Rijksmuseum Amsterdam.

Prijzen