Boek
Nederlands

Het brandweermannetje

Marianne Busser (auteur), Ron Schröder (auteur), Kathleen Amant (illustrator)
Een brandweerman laat zien wat hij nog meer doet behalve branden blussen, zoals een fiets uit de sloot hijsen of een omgewaaide boom van het dak halen. Vierkant hardkartonnen prentenboek met eenvoudige illustraties in heldere kleuren en tekst op rijm. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Onderwerp
Brandweer
Titel
Het brandweermannetje
Auteur
Marianne Busser Ron Schröder
Illustrator
Kathleen Amant
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2015
[16] p. : ill.
ISBN
9789000346158 (hardback)

Besprekingen

In dit hardkartonnen peuterboek wordt verteld wat een brandweerman zoal doet op een dag. Zo redt hij een poes uit de boom, haalt hij een fiets uit het water en een omgevallen boom van een huis. De stevig omlijnde illustraties staan steeds over een dubbele pagina en zijn uitgevoerd in vrolijk gekleurde vlakken zonder al te veel details. Ze laten goed zien wat er in de tekst verteld wordt en bieden zo houvast aan de jonge toehoorder. In de tekst op rijm zijn enkele woorden in een grotere letter en in kleur gedrukt. Dat de brandweerman een klein brandje blust door er in te urineren, zal kinderen aanspreken, maar is niet erg educatief. Een aardige uitgave voor een breed peuter-kleuterpubliek. Vanaf ca. 2,5 jaar.

Het brandweermannetje

Het kleine brandweermannetje gaat op pad en vertelt ons wat hij zoal doet. Dat is heel gevarieerd: hij poetst zijn brandweerwagen, redt een poes uit de boom, haalt een fiets uit de sloot, verwijdert een omgevallen boom van een huis, hij blust uiteraard af en toe een brand, zet zijn zwaailicht en sirene aan en spuit de straat schoon.

Zijn taken worden per dubbele pagina omschreven en geïllustreerd. De illustraties van Kathleen Amant zijn eenvoudig, goed omlijnd en kleurrijk en ondersteunen de tekst. De tekst is op rijm en dat hapert hier en daar wel wat. Sommige zinsconstructies voelen niet natuurlijk aan, bijvoorbeeld: “Vliegt van een kar vol koeienmest/ de laadklep zomaar open/ dan ligt de hele straat vol poep/ en kun je daar niet lopen ...” Hier en daar zijn er wat woorden benadrukt door ze in kleur of in grotere letter te zetten. Een echte meerwaarde is dit niet.

Het boekje is uitgegeven in een stevige kartonversie en zal het jongste publiek wel aanspreken…Lees verder

Suggesties