Boek
Nederlands

Een klap voor je kop

Marianne Busser (auteur), Ron Schröder (auteur), Mark Janssen (illustrator)
+1
Een klap voor je kop
×
Een klap voor je kop Een klap voor je kop
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Tom woont bij Koen en Lot in de straat. Hij is altijd kwaad. Hij wordt gepest op school. Kunnen Lot en Koen hem helpen? AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Pesten, Vriendschap
Leesniveau
AVI 3, AVI 2, AVI E3
Titel
Een klap voor je kop
Auteur
Marianne Busser Ron Schröder
Illustrator
Mark Janssen 1974-
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2015 | Andere uitgaves
31 p. : ill.
ISBN
9789000348589 (hardback)

Besprekingen

Afgezien van de hinderlijk Hollandse (school)terminologie zijn dit leuke leesboekjes. De kaft is kleurig en verzorgd. Beide verhaaltjes gaan over het leven van Koen en Lot, en hun gezichtjes en namen staan in de hoek op de kaft. Ook de tekening toont de twee hoofdpersonages in een situatie die het verhaal goed illustreert.

Een klap voor je kop gaat over een gepest jongetje. Koen en Lot, twee klasgenoten en vrienden die in elkaars buurt wonen, ontmoeten Tom op straat. Eerst is hij nogal vijandig, maar later komen Koen en Lot de rest van het verhaal te weten. Tom heeft weinig vrienden en wordt op school gepest. Omdat niemand het daar voor hem opneemt, spreken Koen en Lot met zijn moeder. Zo verandert Tom van school en komt hij bij hen in de klas. Ze spelen samen op de speelplaats en kunnen zelfs grappen maken over het pesten van vroeger.

In Feest in groep 3 is er aanvankelijk weinig vrolijks. De lieve juf van Koen en Lot is voor lange tijd ziek en een ander…Lees verder
Tom wordt op school enorm gepest en reageert dat af op andere kinderen, onder wie Koen en Lot. Zij wonen in dezelfde straat, maar zitten op een andere school. Op een dag hoort Koen Tom huilen. Tom vertelt hem dan dat hij op school gepest wordt en vanaf die dag speelt hij na schooltijd met Koen en Lot. Koen en Lot vertellen, ook al wil Tom dat niet, alles aan de moeder van Tom. Deel uit de serie 'Koen en Lot'*. Redelijk eenvoudig verhaal over het thema pesten, AVI-E3. De taal is goed aangepast aan het leesniveau van de jonge lezer, maar het thema is niet erg uitgewerkt, aangezien niet ingegaan wordt op de redenen waarom Tom zo wordt gepest. De structuur van het verhaal is niet altijd even eenvoudig, aangezien nogal eens van plaats van handeling wordt gewisseld en er, aan het eind van het verhaal, een grote tijdsverdichting is. De nieuwe kleurrijke illustraties van Mark Janssen sluiten goed aan bij het verhaal en leveren de jonge lezer rustmomenten in het boekje. Vanaf ca. 6 jaar.

Suggesties