Autobiografisch getinte roman over de relatie tussen een 15-jarige Franse scholiere en een tien jaar oudere, schatrijke Chinees.
Titel
De minnaar
Auteur
Marguerite Duras
Vertaler
Kiki Coumans
Inleider
Connie Palmen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'amant
Uitgever
Amsterdam: De Geus, 2024 | Andere uitgaven
95 p.
ISBN
9789044548792 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Een literaire klassieker over een tumultueuze affaire tussen een Frans pubermeisje en haar Chinese minnaar. Het verhaal speelt zich af in het vooroorlogse Indochina, waar raciale vooroordelen en de benauwdheid van een beperkt kleinburgerlijk milieu een grote rol spelen. Helder en indringend geschreven. Geschikt voor een breed tot literair lezerspubliek. Marguerite Duras (Gia Định, 1914 - Parijs, 1996) was auteur, scenarioschrijver, toneelschrijver en journalist. Ze groeide op in Indochina, nu Vietnam. Ze schreef verschillende romans, toneelstukken, filmscripts en essays. Haar boek 'De minnaar’ is vertaald in 35 landen en werd bekroond met de prestigieuze Prix Goncourt. ‘De minaar’ werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1985.

Over Marguerite Duras

Marguerite Duras, pseudoniem van Marguerite Germaine Marie Donnadieu (Gia Định – Unie van Indochina, 4 april 1914 – Parijs, 3 maart 1996) was een Franse auteur, scenarist, filmregisseur en feminist. Ze was een enfant terrible van de Franse literatuur en had een bewogen leven. In 1959 werd haar script voor de film Hiroshima mon amour genomineerd voor een Oscar (filmprijs) (Academy Award) en in 1984 ontving Duras de Prix Goncourt, Frankrijks meest prestigieuze literaire prijs, voor haar roman L'Amant.

Biografie

Duras is geboren en opgegroeid in Gia Định, dicht bij Saigon (thans Ho Chi Minhstad), in de toenmalige Unie van Indochina, thans Vietnam, waar haar moeder werkte. Ze zat op een Frans internaat in Indochina. Ze studeerde vervolgens in Parijs aan de Sorbonne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat ze in het verzet. Een deel van haar jeugd heeft ze beschreven in het semiautobiogr…Lees verder op Wikipedia